Predstavljajući podatke o pozitivnim učincima fiskalizacije u prometu gotovinom, u Ministarstvu financija naglasili su da se radi o jedinstvenom sustavu u svijetu koji bi mogao postati izvozni proizvod.

‘Dobili smo upite iz Srbije, Slovenije, BiH i Makedonije o tome kako funkcionira naš model fiskalizacije’, pohvalili su se u Ministarstvu financija, ističući da mjere fiskalizacije daju ohrabrujuće rezultate.

U prvih šest mjeseci ugostitelji i trgovci prijavili su sedam milijardi više oporezivih isporuka u odnosu na prošlu godinu, a ukupno u svim djelatnostima razlika prijavljenih i oporezivih isporuka iznosi 13 milijardi kuna.

U srpnju su ugostitelji prikazali 64,5 posto više prometa nego lani, dok je povećanje prometa kod trgovaca iznosilo 32,2 posto.

Borba protiv sive ekonomije pojačana je kroz jače kontrole trgovačkih djelatnosti. Tijekom ljeta provedeno je 3.656 nadzora, a najviše nepravilnosti utvrđeno je na tržnicama, sajmovima i drugim mjestima prigodne prodaje.

U Ministarstvu su najavili da će u narednom razdoblju posebnu pozornost obratiti na ‘obiteljska poljoprivredna gospodarstva’ (OPG) jer su uočili da se nelegalna trgovina sve više prebacuje u taj oblik poslovanja, koji ne podliježe fiskalizaciji.

Prema saznanjima inspektora, sve je više OPG-ova koji prodaju poljoprivredne proizvode na tržnicama, a u stvari nemaju proizvodnju ili pak formalno imaju proizvodnju, ali ne proizvode robu kojom trguju.

Poduzetnici koji izbjegavaju fiskalizaciju dolaze na udar poreznika i ako im se utvrdi da im stečena imovina odstupa od prijavljenih prihoda. Kad se utvrdi da izvori za imovinu fizičkih osoba nisu dokazani, Porezna uprava razrezuje porez na razliku između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje.

Međutim, naplata dodatnog poreza zasad ide prilično slabo. Od početka ove godine poreznici su utvrdili nesrazmjer imovine i primitaka u iznosu od 559,7 milijuna kuna. Prekršiteljima su ispostavili porezne račune u visini od 200,3 milijuna kuna, a naplatili svega devet milijuna kuna. (Tportal.hr)