Fortenova: Fokus na Konzumu, Mercatoru i Tisku

Izvor blizak upravi kompanije ocjenjuje kako je problem Konzuma i Mercatora to što nisu orijentirani prema kupcu, u smislu toga koji segment kupaca žele pokrivati

Fokus u poslovanju nove Fortenova grupe bit će na Konzumu, Mercatoru i Tisku, doznaje se u ponedjeljak od izvora bliskih menadžmentu nove kompanije, koji najavljuje i rješavanje problema non-core imovine i refinanciranje roll-up kredita. Dodaje da velik izazov predstavlja i “non-core” imovina vrijedna oko 150 milijuna eura.

Ocjenjuje da je problem Konzuma i Mercatora to što nisu orijentirani prema kupcu, u smislu toga koji segment kupaca žele pokrivati. U prvom koraku, kaže, treba definirati oblik maloprodajne mreže, a potrebna su i tehnološka unaprjeđenja s ciljem smanjenja troškova, zatim povećanja vrijednosti, kao i unaprjeđenje procedura i odlučivanja o lokacijama. Problem predstavljaju i četiri lanca nabave, pa je stoga potrebna centralizacija.

Ističe da su Konzum i Mercator veoma važni za lokalne proizvođače. Ocjenjuje da nije dobro vrijeme za prodaju udjela u novoj kompaniji, zato što se mora stvoriti nova vrijednost, a smatra da kompanije trenutno zbog nesređene situacije nisu spremne ni za IPO, te je stoga potrebna reorganizacija.

Kada je riječ o refinanciranju roll-up kredita podignutog za Agrokorove dugove, kaže da pregovori o refinanciranju traju te da očekuju kamatnu stopu između 8 i 8,5 posto, uključujući sve naknade.

Taj kredit iznosi 1,06 milijardi eura, uz trenutnu osnovnu kamatu od 11,5 posto, koja će, kako se očekuje, do rujna narasti do 14 posto, a efektivno do 18 posto. Stoga se, kako se doznaje, ulažu znatni napori da se roll-up refinancira do lipnja.

Izvor blizak upravi Fortenove grupe najavljuje i analizu financijskih izdataka od početka izvanredne uprave u Agrokoru.

Danas je s radom započela Fortenova grupa koja je preuzela poslovanje Agrokora.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se “zrcali” na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, primjerice, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd.

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a po prijenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave.

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak izvanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra. (Hina)

Prethodni članakFWR Privatno bankarstvo Raiffeisen banke ponovno najbolje u Hrvatskoj
Sljedeći članakLjudski potencijali – Ključ razvoja i napretka svake kompanije