Ovo je vjerojatno zadnja godina u kojoj se Metro Grupa nalazi na prvom mjestu liste vodećih trgovaca u središnjoj i istočnoj Europi. Regija se ubrzano konsolidira, a najbrži rast bilježe Schwarz grupa i ruski div Magnit

Ovogodišnji poredak trgovaca na malo odražava usporavanje u međunarodnom poslovanju.

Iznimka su Schwarz grupa i impresivno širenje lokalnih igrača, kao što je npr. ruski div Magnit.

Na prvom je mjestu i dalje Metro grupa, ali njezino vodstvo posustaje. Dapače, naše je predviđanje da je ovo zadnja godina u kojoj će Metro održati vodeću poziciju.

Regija se nastavlja konsolidirati. Auchan je od Metro grupe u 2013. godini do kraja preuzeo mrežu Real hipermarketa sastavljenu od 91 poslovnice u Poljskoj, Rusiji i Ukrajini. Time je postao jačim konkurentom Kauflandu u Poljskoj i jednim od vođa kanala hipermarketa u Rusiji. Metro grupa se usredotočuje na svoje cash & carry poslovanje, a Rusija joj je glavno tržište za investicije.

U 2014. je Agrokor kupio Mercator, a Ahold preuzeo mrežu Spara Austria u Češkoj. U cijeloj regiji međunarodni igrači osjećaju pritisak očekivanja sa svojih domaćih tržišta te zabrinutost zbog održavanja efikasnosti.

Delhaize grupa je napustila sva tržišta središnje i istočne Europe osim onih Srbije i Grčke, a Tescova ulaganja u ovu regiju još su uvijek na čekanju jer se ovaj trgovac na malo suočava s problemima na matičnom tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

1 METRO GRUPA
Metro Grupa je svoje poslovanje u središnjoj i istočnoj Europi svela samo na cash & carry podružnice, nakon što je hipermarkete prodala Auchanu, a Metro Cash& Carry se usredotočio na B2B klijente.  Metro grupi najveću priliku za rast predstavlja Rusija, kad se radi o ukupnom prometu. Na tom tržištu ovaj trgovac na malo planira gotovo udvostručiti broj prodavaonica tako da ih do 2018. bude 140, usprkos sankcijama EU-a.

 

2 SCHWARZ GRUPA
Schwarz grupa jača svoj položaj te 2015./2016. planira ulazak na tržišta Litve i Srbije. Najveći poticaj rastu ovog trgovca na malo bili su povećana produktivnost Lidlovih trgovina i kompaktni formati Kauflanda. Kako bi do 2018. postala vodeći igrač, Schwarz grupa nastojat će iskoristiti sinergiju ovih svojih dvaju bannera.

 

3 MAGNIT
Magnit je treće mjesto na ovoj listi preuzeo od X5 Retail grupe nakon što je u 2013. postigao ogroman rast od 25 posto koji je uslijedio kao posljedica strategije širenja orijentirane na povećanje efikasnosti.Fokus Magnita sada je na malim samoposlugama i kompaktnim hipermarketima na ruskom tržištu te na velikim ulaganjima u nove distribucijske centre, transportnu flotu i nove proizvodne pogone. U 2014. ovaj trgovac na malo stremi rastu od 30 posto.

 

4 X5 RETAIL GRUPA
U prvom kvartalu 2014. godine X5 Retail grupa napustila je ukrajinsko tržište kako bi se koncentrirala na dostizanje Magnita i poslovanje na domaćem ruskom tržištu. Za širenje oslanja se na otvaranje franšiza te ispituje situaciju na novim prostorima kao što je Tatarstan. Osim toga, tu je i obnova i rebranding bannera Perekrestoka koji bi trebao postati “zeleni” koncept. Kako se rusko gospodarstvo usporava njihov pak cjenovno prihvatljiv banner Pyaterochka mogao bi rasti.

 

5 AUCHAN
Poslovanje na tržištu središnje i istočne Europe velika je podrška rastu Auchana.Većina njegova fokusa usmjerena je na uključivanje Real hipermarketa u svoju mrežu, prilagodbu tog koncepta i poboljšanje baze dobavljača. Kompaktni format Auchan City iz Rusije bi se mogao proširiti na Poljsku i Rumunjsku. Auchan je također ušao u kanal malih samoposluga u Rusiji te na benzinske crpke u Mađarskoj.

 

6 TESCO
Tescov cilj je na tržištu središnje i istočne Europe održati sadašnji položaj, bez postizanja realnog rasta. Iako je ulaganje u širenje na čekanju, nedavno je Tesco krenuo u preuređenje nekih trgovina, uvođenje kafića u svoje prodavaonice i iznajmljivanje viška prostora na različitim tržištima s ovog područja.

 

7 JERÓNIMO MARTINS
Tijekom sljedeće tri godine Jerónimo Martins u Poljskoj planira uložiti 1,4 milijarde eura te do 2015. imati 3.000 prodavaonica Biedronke. Osim toga, slijedeći primjer Lidla ovaj trgovac na malo eksperimentira s pekarnicom unutar trgovine, a u planu su mu i male samoposluge i drugi maleni formati u blizini urbanih centara kao i franšize u ruralnim područjima te online prodaja.

 

8 CARREFOUR
Carrefour je i dalje suočen s teškim uvjetima poslovanja u Poljskoj i Rumunjskoj, ali situacija se poboljšava.Plan širenja ovog francuskog trgovca na malo jest uglavnom putem franšiza malih formata u Poljskoj, s planiranih 200 otvorenja godišnje.Osim toga, Carrefour se u Poljskoj udružio s Lukoilom kako bi 2013. ušao na benzinske crpke.

 

9 REWE GRUPA
Budući da je već prisutna u nekoliko zemalja središnje Europe, Rewe grupa u skoroj budućnosti nema planova za ulazak na nova tržišta.Umjesto toga, investirat će u poslovanje na već postojećim. I dalje joj je najvažnije tržište Češke Republike, na kojem su 2014. otvorene prve trgovine Billa Stop & Shop na benzinskim crpkama.

 

10 SPAR
Godina 2013. je bila uspješna godina za SPAR u Rusiji, s prometima koji su prošle godine porasli za 26 posto. Ovaj trgovac na malo zadao si je ambiciozan cilj da do 2020. godine uđe među prvih pet u Rusiji, a krećući se u tom smjeru pokrenuo je i EUROSPAR, novi format za Rusiju.

Globalna kretanja
PREDVIĐANJA
U sljedećih pet godina, Metro grupa će pasti na ljestvici, a preteći će je Magnit, Schwarz grupa i Auchan. Schwarz grupa će 2015. i 2016. godine ući na tržište Litve i Srbije, s oba svoja bannera i tako će proširiti svoj otisak na području središnje i istočne Europe.

Pritom će posebno profitirati Lidl, zbog sve veće popularnosti diskontnog formata koji će po brzini rasta biti drugi najbrži format u regiji, s predviđenom petogodišnjom složenom stopom rasta od 8 posto.

Godine 2018. tržištem će vladati Magnit koji u sljedećih pet godina nastavlja s agresivnim širenjem kako bi udvostručio svoj promet. Ciljana tržišta ovog trgovca na malo jesu gradovi širom Rusije s manje od pola milijuna stanovnika.

Međutim, u manjim gradovima Magnit bi mogao naići na neke izazove jer će tamo ekonomska kriza ostaviti više traga nego u velikim urbanim područjima. Kako bi se tome prilagodio, i Magnit se u Rusiji, baš kao i Auchan, koncentrira na kompaktne hipermarkete.

Igrači koji posluju kroz višestruke kanale, npr. Carrefour i Rewe grupa, također nastoje suziti svoje poslovanje i usredotočiti se na odgovarajuće kanale, budući da diskonti vrlo agresivno rastu.

Tesco trenutačno ne prati ovaj trend i predviđa se da će u sljedećih pet godina imati najnižu složenu godišnju stopu rasta (0,6 posto).

Sankcije EU-a Rusiji svim će međunarodnim igračima ograničiti mogućnosti širenja, a mogle bi uzrokovati i trajne probleme za dobavljače u središnjoj Europi.

Derya Yildiz, Retail Analyst – Turkey & CEE