Distribucijom materijala namijenjenih potencijalnim investitorima, Fortenova grupa je započela najavljeni proces dezinvestiranja društava iz nematičnog poslovanja, objavljeno je iz kompanije. Kako se navodi u priopćenju, na prodaju su ponuđeni pružatelji usluga putovanja Atlas i Kompas s povezanim kompanijama, građevinska kompanija Projektgradnja iz Slavonskog Broda te Sojara, lučki terminal za utovar, istovar i skladištenje žitarica u Zadru.

Iz Fortenove ističu kako su u skladu sa strategijom fokusiranja na razvoj poslovanja u svojim matičnim djelatnostima – maloprodaji i veleprodaji, prehrani i poljoprivredi te planiranim izlaskom iz djelatnosti koje ne predstavljaju njezino strateško usmjerenje, poduzeli opsežne pripreme za prodaju navedenih kompanija, što uključuje angažiranje savjetnika koji će voditi taj proces.

Cilj je Fortenova grupe da se za njezina nematična ovisna društva pronađu strateški ili financijski investitori koji će biti u stanju ostvariti veliki potencijal svakog od tih društava u korist njihovih zaposlenika, partnera i ostalih dionika. Ekskluzivni savjetnici Fortenova grupe za prodaju Atlasa, Kompasa i njihovih povezanih društava su tvrtke UMiUM i PKF, a za prodaju Sojare u Zadru i njezine imovine, kao i za prodaju građevinske kompanije Projektgradnja Deloitte Hrvatska, dodaju iz kompanije.

U priopćenju se podsjeća da su Atlas, Kompas Ljubljana, Kompas Poreč i Kompas mreža regionalni lideri koji u Hrvatskoj i Sloveniji drže više od 20 posto tržišta te više od 15 posto tržišta u Crnoj Gori.

Kompanije koje godišnje opslužuju oko 1,2 milijuna putnika u dolasku i odlasku poznate su po punom spektru usluga koje nude (kao touroperator, putnička agencija i kompanija za destinacijski menadžment), visokoj prepoznatljivosti dvaju najsnažnijih brendova te dugogodišnjoj prisutnosti na tržištu. Kompanije imaju više od 3.500 poslovnih partnera i više od 600 zaposlenih. Ukupni prihod Atlasa, Kompasa i povezanih kompanija u 2018. je iznosio 219 milijuna eura.

Projektgradnja potpisuje neke od najvećih i najzahtjevnijih građevinskih projekata u Hrvatskoj, a profilirana je za izvođenje svih vrsta građevinskih radova, navodi se u priopćenju. Njezine su ključne tržišne prednosti dobra diverzificiranost klijenata, što je rezultiralo dovršenjem projekata u kako u javnom sektoru, tako i komercijalnih i stambenih projekata, te visoko kvalificiran tim koji se sastoji od preko 200 građevinskih stručnjaka, od čega je 30 inženjera, dodaje se.

Ukupna vrijednost 69 projekata koje je Projektgradnja izvela u protekle četiri i pol godine iznosila je 173,7 milijuna eura. Imajući u vidu predviđanja o rastu hrvatskoga građevinskog sektora od pet posto u razdoblju 2019. – 2021. Projektgradnja bi potencijalnim investitorima mogla biti lukrativno ulaganje, ističe se u priopćenju.

Zadarska Sojara locirana je u lučkom terminalu u industrijskoj zoni. Tvornica raspolaže kapacitetima za preradu soje, ima više od 150 tisuća prostornih metara skladišnog prostora i dobro je prometno povezana, zaključuje se.