Hipermarketi sve popularniji kod hrvatskih potrošača

konzum-trgovina-thumb-ftdSupermarketi su najpopularniji oblik trgovine, na drugom su mjestu hipermarketi koji bilježe konstantan rast, dok sve više padaju male trgovine

Prema istraživanju GfK Shopping monitor 2010./2011., redovitom godišnjem izvještaju koji donosi analizu potrošačkih navika u maloprodaji i posebnu segmentaciju kupaca prema stavovima i navikama kod kupovanja, hrvatski potrošači se sve više okreću prema većim formatima nauštrb malih trgovina.

Naime, supermarketi su najpopularniji oblik trgovine, na drugom su mjestu hipermarketi koji bilježe konstantan rast, dok sve više padaju male trgovine.

Blizu je, idem tamo
Promatrano po učestalosti odlazaka u kupovinu u neki lanac u zadnja tri mjeseca prije ispitivanja, koje je provedeno u studenom 2010., prema vlastitoj subjektivnoj procjeni dvije trećine potrošača na prvo mjesto stavljaju Konzum (66%), a slijede Kaufland, Lidl, dm i Plodine (između 30 i 35%).

Shodno tomu, i osobna ocjena količine novca potrošenog u trgovačkim lancima na vodeće pozicije stavlja Konzum, Kaufland, Plodine i Lidl, a osnovni razlozi zbog kojih se najviše novca potroši u određenoj trgovini svode se na sljedeće kategorije: blizina stanovanju ili poslu (preko 50%), širinu ponuđenog asortimana (44%), te vrijednost za novac (38%) i prihvatljivost cijena (36%).

U prosjeku jedno kućanstvo mjesečno potroši oko 2000 kuna na hranu, piće i ostale proizvode svakodnevne potrošnje, a tek oko 20 posto kućanstava troši više od 3000 kuna mjesečno pri čemu su registrirane značajne razlike u pojedinim regijama zemlje.

Pad kartičnog plaćanja

Kada se kupuje hrana općenito se može istaknuti da su kupcima osobito važne svježina i kvaliteta proizvoda, razina cijene, širina asortimana, jasno istaknuta cijena, čistoća prodavaonice i okoline, orijentacija u trgovini, ljubazno osoblje, brzina rada blagajni, sniženja i promotivne akcije.

Potaknuti problemima koje je donijela recesija u kupovinu se odlazi s unaprijed pripremljenom listom potrebnih proizvoda (62% kućanstava), ali samo polovina ih uspije kupiti zaista samo ono što su zapisali.

Veće nabavke za kućanstvo najčešće se rade jednom mjesečno (preko 60% kućanstava), ali oko četvrtine kućanstava takve nabavke obavlja svaka dva tjedna i i nešto manje na tjednoj razini.

Ove se navike dosta razlikuju kada se velike kupovine promatra po pojedinim regijama, a karakteristično je da se u nabavku mahom ide s automobilom (52% često i još 21% povremeno), posebno ako se ide u veliku kupovinu.

Kupljenu robu, pak, naročito kod velikih kupovina, 70 posto potrošača plaća gotovinom, dok udio kartičnog plaćanja bilježi značajan pad u odnosu na prethodnu godinu.

Uzmi letak i kupi
Loyalty kartice postale su uobičajena praksa i danas ih već ima oko 70 posto potrošača, za razliku od 2009. kada ih je bilo 55 posto. U tom segmentu vodi Konzum, a slijedi ga dm.

Informiranje putem letaka postalo je uvriježeno za oko 70 posto kupaca, putem oglasa na televiziji informira se blizu 50 posto, dok približno 30 posto potrošača koji primaju letke u svoje sandučiće prema tim obavijestima i kupuju.

Privatne marke pojedinih lanaca definitivno su dobile svoje kupce jer oko 70 posto ispitanih potrošača sada kupuje bar neke trgovačke marke, a njih oko 19 posto izjašnjavaju se kao redoviti kupci takvih proizvoda.

Prethodni članakKozmo: Drogerija koja najbolje poznaje hrvatskog kupca
Sljedeći članakPhilipsovom televizoru A+ etiketa energetske učinkovitosti