Kazne zaračunate kompanijama zbog namještanja cijena u 2014. godini dosegnule su rekordne iznose, jer su se agencije za zaštitu tržišnog natjecanja diljem svijeta obrušile na kartele koji su manipulirali tržištima niza proizvoda – od autodijelova do kobasica, pišu europski mediji.

Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja diljem svijeta nametnule su u 2014. godini kazne u ukupnom iznosu 5,3 milijarde dolara, što je za 31 posto više u usporedbi s rekordnim iznosom zabilježenim u godini ranije, objavio je ovih dana londonski financijski dnevnik Financial Times. I Francuska i Njemačka lani su nametnule svoje dosad najviše kazne, pri čemu su francuske vlasti samo jednom kartelu odredile kaznu od 1,2 milijarde dolara, dok su njemačke kaznile tri kartela s ukupno gotovo milijardu dolara.

Brazil se pokazao jednim od najstrožih u provedbi zakona s područja zaštite tržišnog natjecanja, nametnuvši lani kazne u iznosu od 1,6 milijardi dolara. Brazilski sud također je odredio i najdulju zatvorsku kaznu za namještanje cijena, i to brazilskom izvršnom direktoru koji je proglašen krivim za namještanje cijena između dviju aviokompanija. Određena mu je kazna zatvora od više od 10 godina i novčana kazna od 156 milijuna dolara.

Međutim, američko ministarstvo pravosuđa – obično globalni lider po kaznama za kršenje zakona o tržišnom natjecanju – prošle je godine izreklo 15 posto manji iznos novčanih kazni u odnosu na godinu ranije. (HRT)