Inflacija u Njemačkoj blago popustila u studenome

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su bile za 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, procijenio je Destatis što znači da je rast cijena blago usporio u usporedbi s listopadom kada su bile veće za 10,4 posto nego u istom lanjskom mjesecu

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj blago je popustila u studenome, no još je uvijek blizu rekordno visokih razina zbog kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su bile za 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, procijenio je Destatis. To znači da je rast cijena blago usporio u usporedbi s listopadom kada su bile veće za 10,4 posto nego u istom lanjskom mjesecu.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u studenome bile niže za 0,5 posto, procjenjuju statističari.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu s drugim zemljama u EU pokazuje rast cijena na godišnjoj razini za 11,3 posto u studenome, nakon 11,6-postotnog skoka u listopadu, najvišeg otkada Destatis objavljuje podatke.

U odnosu na listopad HICP pokazuje stagnaciju cijena.

“Od početka rata u Ukrajini zamjetno su porasle u prvom redu cijene energije i hrane i u značajnoj mjeri utječu na inflaciju”, navodi se u priopćenju statističkog ureda.

U studenome rast cijena energije usporio je na 38,4 posto, nakon 43-postotnog skoka u listopadu, izračunao je Destatis. Hrana je pak bila skuplja za 21 posto nego u studenome 2021., nakon 20-postotnog poskupljenja u prošlom mjesecu.

Povjerenje potrošača stabiliziralo se zahvaljujući najavljenoj jednokratnoj pomoć kućanstvima za plaćanje računa za električnu energiju u prosincu i planiranom ograničenju cijena plina i struje, pokazalo je krajem prošlog tjedna izvješće instituta GfK.

Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je pak prošli tjedan da će inflacija u Njemačkoj vjerojatno ostati visoka i iduće godine, procijenivši da će “vjerojatno” u prosjeku iznositi oko sedam posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakŠpanjolska očekuje rekordne štete u poljoprivredi u ovoj godini
Sljedeći članakTrgovački centri – Zanimljiv spoj trgovine i zabave