groupon-midiZbog velikih nestabilnosti na svjetskim burzama, Groupon je svoju inicijalnu javnu ponudu odlučio odgoditi za tjedan dana

Groupon, internetska stranica za grupnu kupovinu, poput hrvatskih stranica KupiMe.hr, Kolektiva.hr i dr. otkazala je svoj investicijski reevaluacijski plan za inicijalnu javnu ponudu (IPO) zbog trenutnih velikih volatilnosti na burzama, javlja The Wall Street Journal.

IPO za koji se očekuje da će vrijednost Groupona podići na 20 milijardi dolara trebao je biti pokrenut nakon američkog Praznika rada 5. rujna, no osobe upoznate s cijelim procesom navode kako je on odgođen za sljedeći tjedan.

Groupon je tijekom cijelog procesa uvrštavanja svojih dionica u javnost nailazio na brojne probleme i kritike.

Tako je početkom lipnja, tvrtka kritizirana zbog visokih troškova marketinga i neprofitabilnog poslovanja, a Komisija za vrijednosne papire zatražila je od Groupona da ukloni određene neobične računovodstvene stavke i promijeni način vođenja svog poslovanja kako bi slika o poslovnom stanju bila realnija.

Neki izvori govore kako je upravo financijsko poslovanje tvrtke utjecalo na odluku Komisije za vrijednosne papire da obustavi IPO, no osobe iz tvrtke, upoznate s cijelom situacijom navode kako je pravi razlog odgađanja nestabilnost na financijskom tržištu.

Groupon je inače osnovan prije dvije i pol godine te se razvijao veoma brzim tempom zahvaljujući velikoj ponudi proizvoda i usluga na svojim stranicama, no zbog velike i brzorastuće konkurencije, također je u posljednje vrijeme pretrpio značajne gubitke.

Kako bi održao tempo poslovanja i privukao nove klijente, Groupon je značajno povećao svoja ulaganja u marketing i promociju. Upravo iz tih razloga, većina analitičara se u posljednje vrijeme pita je li takav poslovni model Groupona uistinu održiv.

Odluku o odgodi IPO-a iz Groupona su odbili komentirati. (Bankamagazin)