goupon-snapshot-midiAnalitičari smatraju kako Groupon pokušava iskoristiti prednost trenutačnog tržišnog zamaha koji se stvara oko brzo rastućih internetskih kompanija

Groupon, stranica za grupnu kupovinu poput hrvatskih stranica Kolektiva.hr, PonudaDana.hr i KupiMe.hr, za koju je Google ponudio šest milijardi dolara, nastavlja s planovima za inicijalnu javnu ponudu (IPO) u vrijednosti više od 15 milijardi dolara, prenosi The New York Times (NYT).

Kompanija koja je ovih dana prikupila rekordnih 950 milijuna od velikih investitora, uključujući Fidelity Investments, T. Rowe Price i Morgan Stanley, ovaj je tjedan razgovarala i s bankarima o IPO-u, doznaje se od bliskih izvora.

Isti izvori tvrde kako će se predstavnici tvrtke, koja očekuje da će izlistati svoje dionice u proljeće, opet tijekom dana sastati s bankarima.

Neki analitičari smatraju da investicija Morgan Stanleya pokazuje kako se banke u stvari natječu za Grouponov IPO. “Morgan Stanley je jedna od najvećih kompanija na Wall Streetu, a ulaganje u Groupon im je omogućilo bliži pristup IPO-u”, izjavio je analitičar i osnivač tvrtke za istraživanje Sterling Market Intelligence Greg Sterling.

Analitičari smatraju kako Groupon pokušava iskoristiti prednost trenutačnog tržišnog zamaha koji se stvara oko brzo rastućih internetskih kompanija.

“Željezo se kuje dok je vruće, a Groupon  bilježi najbrži rast”, kazao je Sterling. Dodao je kako bi čekanje od godinu dana samo stvorilo određenu nesigurnost oko IPO-a.

NYT navodi kako je, u manje od tri godine, Groupon prikupio više od 50 milijuna korisnika diljem svijeta te im je godišnji prihod viši od jedne milijarde dolara.

Inače tvrtka je krajem prosinca zaposlila svog prvog financijskog direktora. To je Jason Child bivši potpredsjednik za financije Amazonovog odjela za međunarodno poslovanje. (Bankamagazin)