Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel u ovoj godini očekuje rast organske prodaje od 3 do 5 posto, rekao je na danas održanoj godišnjoj Generalnoj skupštini tvrtke Henkel Predsjednik upravnog odbora Kasper Rorsted.

On je istaknuo kako se u fiskalnoj 2013. godini očekuje rast prilagođenog povrata od prodaje na oko 14,5 posto i povećanje prilagođene zarade po preferencijalnoj dionici oko 10 posto.

“Globalno ekonomsko okruženje i dalje će biti teško”, rekao je Rorsted posebno misleći na izazovnu situaciju u eurozoni. Dodao je kako je niz važnih industrijskih sektora zabilježio slabiji rast nego što je očekivano tijekom prvih mjeseci 2013. godine. Međutim, Henkel očekuje poboljšanje situacije tijekom druge polovice godine.

Na Generalnoj skupštini Henkela Rorsted je izvijestio o uspješnoj izvedbi tvrtke tijekom protekle četiri godine i predstavio novu strategiju i financijske ciljeve za razdoblje do 2016. godine.

Osvrćući se na izazovno ekonomsko okruženje u razdoblju od 2008. do 2012. godine, rekao je: “Ostali smo usmjereni i implementirali smo našu strategiju. Unatoč ‘vjetru u prsa’, uspjeli smo u ostvarivanju ciljeva čak ih i nadilazeći.”

Dioničari tvrtke Henkel će također osjetiti pogodnosti ove snažne izvedbe. “Godišnjoj Generalnoj skupštini predlažemo da poveća dividendu po preferencijalnoj dionici s 0,80 na 0,95 eura, a dividendu po običnoj dionici s 0,78 na 0,93 eura. Ovo rezultira ukupnim iznosom za isplatu od 410 milijuna eura”, najavio je Rorsted.

Simone Bagel-Trah, Predsjednica Vijeća dioničara i Nadzornog odbora, zahvalila je Upravnom odboru i svim zaposlenicima na izvrsnim rezultatima, kao i njihovoj posvećenosti i predanosti u 2012. godini.

Gledajući na budući razvoj tvrtke, Kasper Rorsted je naglasio: “Henkel gradi svoju budućnost na uspješnoj prošlosti koja seže 136 godina unazad. Danas je naša tvrtka bolje pozicionirana nego ikada prije – ne samo u smislu financija. Od 2008. godine Henkel smo također značajno ojačali kako strukturalno tako i u kulturnom smislu, globalizirali smo tvrtku i postali konkurentniji. S našim uspješnim razvojem tijekom protekle četiri godine i rekordnom 2012. godinom, postavili smo snažne temelje za sljedeće četiri godine.”