Promet u trgovini na malo je početkom ove godine nastavio uzlazni godišnji trend koji traje od kolovoza prošle godine. Naime, u siječnju ove godine realni je promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio 2,1% veći u odnosu na isti mjesec lani, navodi se u današnjoj analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Na spomenuti je rast djelomično utjecalo povećanje neto plaća (promjena poreza na dohodak), koje je nastupilo početkom ove godine te visoki rast noćenja stranih turista. Osim toga, prema desezoniranim podacima, u siječnju je zabilježen realni pad prometa u odnosu na prosinac prošle godine koji je iznosio 0,1%.

Unatoč spomenutim kretanjima razina prometa još je uvijek znatno niža u odnosu na onu iz 2008. godine. Rezultat je to višegodišnjih negativnih kretanja na tržištu rada, što je pak smanjilo kupovnu moć stanovništva.

U HGK očekuju da će u 2015. godini realni promet u trgovini na malo rasti nešto iznad 0,5% i to kao rezultat niske baze, očekivanog nastavka pozitivnih turističkih kretanja i realnog rasta neto plaća.

Prema podacima Eurostata, promet u trgovini na malo (odjeljak G47) na razini EU početkom ove godine nastavlja pozitivna kretanja na godišnjoj razini koja traju od kolovoza 2013. godine.

Tako je u siječnju ove godine promet realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4% veći u odnosu na isti mjesec lani, što je najbrža dinamika rasta u posljednjih desetak godina.