Povećanje konkurentnosti i produktivnosti, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu, danas predstavljaju globalnu potrebu. Jedna od preporuka kako to postići nalazi se u uvođenju novih tehnologija i primjeni provjerenih praktičnih iskustava.

RFID tehnologija, odnosno radio frekvencijska identifikacija (RFID), kao tehnologija budućnosti jedan je od načina i po drugi će puta opsežno i uz konkretne primjere biti prezentirana na regionalnoj tehnološkoj konferenciji u Zagrebu.

U našoj regiji, osim iznimaka Italije i Austrije, RFID tehnologija se gotovo i ne razmatra ozbiljno. Premalo se zna o mogućnostima koje ona pruža, a oni koji je djelomično poznaju imaju kriva očekivanja uz krive pretpostavke.

Iz tog razloga predstojeća RFID konferencija “Povratak u Budućnost II”, koja se održava u zagrebačkom hotelu The Westin 19. svibnja, važan je događaj za cijelu regiju.

Na konferenciji će biti prezentirana sama RFID tehnologija, dosezi u svijetu i kod nas. Neke od glavnih tema predavanja odnosit će se i na aktualna pitanja: zbrinjavanje otpada i zbrinjavanje rublja, te prezentacija primjene RFID tehnologije u zdravstvu (sljedljivost krvnih produkata), retailu, proizvodnji i u općoj primjeni.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velikog interesa javnosti i struke, gosti ovogodišnje konferencije su mnogi eminentni stručnjaci i vodeće firme iz ovog područja, koji će prikazati razna rješenja, prednosti i načine integracije.
Sastavni dio konferencije je izložbeni dio, gdje će se moći uživo vidjeti RFID tehnologija na djelu.

“Jedinstvena je to prilika da na jednom mjestu saznate više o RFID-u i o dostignućima ove tehnologije u svijetu i kod nas. Prošlogodišnja nam je konferencija dala vjetar u leđa i nadamo se još većem interesu ove godine”, najavljuje je u ime organizatora Veljko Bituh, predsjednik organizacijskog odbora.

Konferencija je namijenjena svima, jer danas doista nema segmenta tržišta i područja ljudske djelatnosti u kojoj se RFID ne primjenjuje. Partner konferencije je tvrtka GS1 Croatia, a glavni pokrovitelj Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

RFID nije nova tehnologija, već se odavno koristi. U svakom slučaju, riječ je o tehnologiji budućnosti. Do eksplozije primjene RFID-ja došlo je nakon što su ga veliki trgovački lanci u SAD i u Europi počeli prvo testirati, a nakon toga potpuno usvajati u svojim poslovnim procesima.

Paralelno s time započela je primjena i u drugim sektorima: avio i auto industrija, farmacija, pošta, obrana i sl. Primjerice, samo u prošloj godini britanska kompanija M&S potrošila je 400 milijuna tagova za označavanje artikala u svojim dućanima.

Nebrojene su mogućnosti primjene RFID-ja u svim segmentima ljudskog djelovanja : proizvodnja, industrija, medicina i farmacija, transport i logistika, bankarstvo i javni servisi, proizvodnja hrane.

RFID naročito u trgovini i opskrbnim lancima donosi nove vrijednosti, olakšava sve: više nema brige oko porijekla robe i sljedljivosti robe, točnih količina, zaliha, isteka roka, pokvarljivosti i sl. Uz RFID tehnologiju, svaki je podatak dostupan u realnom vremenu što donosi potpuno drugačiju kvalitetu u poslovanju i svakodnevnom životu.