pip midiDalmacijavino još uvijek nije prešlo u ruke poduzetnika Marinka Zadre. Iako je prošlo više od dva mjeseca od prodajnog ročišta, održanog 23. veljače, procedura još uvijek nije gotova.

Nova procjena je da će se sve okončati do početka srpnja, naravno uz pretpostavku da Zadro do tad i uplati traženih 70,5 milijuna kuna.

Ako se to ne desi, bit će to kraj za splitskog proizvođača pića. Zadro je do sad uplatio samo jamčevinu od milijun kuna. Kako bi počeo teći rok od 60 dana u kojem mora uplatiti i kupoprodajnu cijenu, čekalo se da Ana Golub Gruć, stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Splitu napiše rješenje.

Za to joj je trebalo gotovo dva mjeseca – navodno je zatrpana drugim predmetima. Dalmacijavino joj je dodijeljeno nakon smrti sudca Ivana Basića koji je do tada vodio slučaj.

Rješenje je na oglasnoj ploči Trgovačkog suda objavljeno sredinom travnja te je poslano svim uključenim stranama. Nakon što ga one zaprime, kreće rok za žalbu od osam dana, a zatim i rok od 60 dana u kojem Zadro mora uplatiti 70,5 milijuna kuna.

“Očekujem da će do konca lipnja i početkom srpnja biti poznato je li Dalmacijavino dobilo novog vlasnika”, rekao je stečajni upravitelj Perica Mitrović.

Otezanje s procedurom unijelo je dodatni nemir među 200 radnika. Krenule su priče kako se to namjerno radi jer Zadro ima problema s prikupljanjem novca.

On je sam izjavio kako će do potrebnih sredstava doći putem kredita za koji će založiti imovinu svoje pivovare u Grudama. Pokušali smo od njega doznati je li u tome uspio, ali do zaključenja ovog teksta nije se javljao na mobitel.

Kako doznaje tportal od Lukice Bucata, predsjednika Nezavisnog sindikata Dalmacijavina, Zadro je prije desetak dana posjetio pogon u splitskoj luci zajedno sa sinom Željkom.

“Uvjeren sam da će sve dobro završiti. U suprotnom bit će to kraj Dalmacijavina. Radnici su razumljivo nestrpljivi”, rekao je Bucat.

Zadro je već najavio kako razmišlja o preseljenju proizvodnje iz Splita. Vinariju bi smjestio u Drniš, u kojem su vinogradi, a u Dugopolju bi otvorio moderni pogon za proizvodnju žestokih pića. Najpoznatiji brend Pipi preselio bi u Hercegovinu, odnosno u Grude.

“Naravno da bih volio da proizvodnja ostane u Splitu, ali logično je da se vinarija preseli u Drniš. Problem bi mogao biti Pipi jer su potrošači naučili na okus koji mu daje voda iz naše rijeke Jadro. Ali vidjet ćemo što će biti. Neka Zadro samo uplati novac”, istaknuo je Bucat.

Osim 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci, Zadro bi trebao postati vlasnik vinarija u Jelsi i Starom Gradu te zemljišta u Vrbanju na Hvaru, a kao dio ponude bila je i drniška tvornica kvasine, vinogradi i poslovni prostor te skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru.

Zadro je većinski vlasnik Viro grupe, a sin Željko je predsjednik Uprave. U svom sastavu grupa ima dvije šećerane: virovitički Viro i osječku Sladoranu. (tportal.hr)