rastoder-izmet- midiJedan od najvećih svjetskih trgovaca bananama odlučio je ulagati u Bosni i Hercegovini. Izet Rastoder, kralj banana, kako ga zovu, otvorio je pod okriljem firme MMDI Group u Sarajevu, najsuvremeniji distribucijski centar svježeg voća i povrća u BiH.

Namjera mu je, ne samo da opskrbljuje BiH tržište svojim brendom banana Derby, nego i da okupi sve usitnjene proizvođače u BiH i njihove proizvode lansira na tržište, prvo u BiH, a potom i u regiji i Europskoj uniji.

“Računam da će svi to prepoznati i da ćemo krenuti graditi skupno tržište. Cilj je jačati lokalne resurse jer bez domaće proizvodnje nema napretka u državi. Zapošljavanje i domaći resursi su ključ svake države”, rekao je ovaj poduzetnik s adresom u Ljubljani na otvorenju distributivnog centra u poslovnoj zoni u Halilovićima.

Rastoder se međunarodnom trgovinom bananama bavi već oko 20 godina i za to vrijeme mu je uspjelo da se probije među tri najveća igrača u Europi i šest najvećih na svijetu.

Najveći trgovac bananama je američka multinacionalna kompanija Dole, koja je i njegov glavni partner. Rastoder kupuje banane u Ekvadoru, Kostariki i drugim državama Srednje i Južne Amerike, a prodaje u Sjevernoj i Južnoj Americi, arapskom svijetu, Rusiji i Europi.

S bananama, koje prodaje pod robnom markom Derby, ostvaruje glavninu prihoda, a bavi se i trgovinom citrusnog i drugog tropskog voća. U arapskom svijetu mu je uspjelo pobijediti i moćnu Chiquitu.

Rastoder posjeduje logistički centar u Ljubljani iz kojeg opskrbljuje šire područje – od Milana, Beča do Budimpešte. (SEEbiz.eu)