Na 14. konferenciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) dodijeljene su tradicionalne nagrade za Hrvatski Indeks Održivosti (HRIO), a u uvodu skupa predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ustvrdio je da se treba pripremiti na razdoblje smanjenja ekonomske aktivnosti.

Ovogodišnji dobitnici glavnih HRIO nagrada su u kategoriji velikih poduzeća Heineken Hrvatska, a kod srednjih HiPP Croatia. U kategoriji malih poduzeća dobitnik nagrade je tvrtka Hrvatski kišobran, a kod javnih poduzeća Odašiljači i veze.

Dodijeljene su i nagrade za pojedina tematska područja. Za održivo korporativno upravljanje dobitnik je Ericsson Nikola Tesla, za upravljanje okolišem u grupi uslužnih poduzeća dobitnik je Kaufland Hrvatska, a kod proizvodnih poduzeća Sato d.o.o. Za područje radne okolina nagrađena je Jamnica plus, a za odnose sa zajednicom Hrvatski telekom. Za područje Ljudska prava nagrađen je Holcim Hrvatska, za dječja prava AD Plastik,a nagradu za najveći napredak u odnosu na prošlu godinu dobilo je poduzeće Ytres.

Izazovi transformacije gospodarstva uvjetovanih klimatskim promjenama i njihov utjecaj na poslovanje temeljeno na održivosti, kao i način informiranja zainteresirane javnosti kroz izvještaje o održivosti, te koje društveno odgovorne aktivnosti provode poduzeća teme su ovogodišnje 14. konferencije o održivom razvoju. Konferencija se održava 4. i 5. listopada u Hotelu Esplanade Zagreb s prijenosom uživo putem YouTube kanala.

Kao i prethodnih godina, na konferenciji sudjeluju istaknuti domaći i strani stručnjaci te predstavnici vodećih hrvatskih i međunarodnih kompanija koji će govoriti o korporativnim izvještajima o održivosti, novoj obvezi za sva velika poduzeća. Razgovarati će se o pripremi novih standarda za izradu izvještaja, kao i obvezama i uvjetima za poduzeća kako bi njihovo poslovanje bilo usklađeno s novim zahtjevima. Sudionici konferencije dobiti će priliku čuti preporuke stručnjaka vezane uz prilagodbu i transformaciju poslovanja te vidjeti primjere dobrih praksi u postizanju održivosti.

Direktorica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj Mirjana Matešić poziva sve, a posebno predstavnike gospodarstva, da se pridruže konferenciji koja se bavi temama interesantnim korporativnom sektoru, odnosno koje govore kako gospodarstvo može dati svoj doprinos održivosti.

“Ove godine fokus je na izvještavanju o održivosti temeljem nove europske direktive, tim povodom smo okupili stručne keynote govornike i paneliste, od kojih bi izdvojila dr. Maríu Mora i dr. Sigurta Vitolsa, članove radne skupine EFRAGA koji su radili na novim smjernicama o održivosti, te će nam iz prve ruke moći prenijeti očekivanja. Tu je i dr. Janez Potočnik, ekspert za okoliš koji je bio i povjerenik u Europskoj komisiji za okoliš, te ga smatramo stručnim da podijeli s nama stavove i iskustva u ovoj temi”, naglasila je Matešić.

Konferencija o održivom razvoju godišnji je događaj u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) koji okuplja stručnjake iz gospodarstva čiji je fokus na društveno-odgovornom poslovanju i održivosti, korporativne menadžere i organizacijske lidere predvodnike u transformaciji prema održivosti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!