Vodostaj njemačke rijeke Rajne naglo je porastao nakon nedavnih kiša, vrativši se na normalnu razinu koja teretnim brodovima omogućuje plovidbu pod punim opterećenjem, objavili su u utorak brodski posrednici i trgovci robom.

Tjedni visokih temperatura i oskudnih oborina u kolovozu spustili su vodostaj žile kucavice njemačkog gospodarstva, izazivajući kašnjenja isporuka i podižući troškove prijevoza. Referentni vodostaj sjevernog toka Rajne u blizini ušća, uključujući i područje oko Koelna i Duisburga, vratio se na normalu, rekli su brokeri.

Na glavnoj točki zagušenja Kaubi u blizini Koblenza vodostaj je u utorak iznosio 2,51 metar, što znači da je bio znatno viši od 1,5 metara potrebnih za plovidbu pod punim teretom. U kolovozu potonuo je na samo 32 centimetra.

Rajna je važna pomorska ruta kojom se prevozi roba, uključujući žitarice, minerale, ugljen i naftne proizvode. “Brodovi sada mogu pod punim opterećenjem ploviti cijelim tokom rijeke”, izjavio je jedan posrednik.

Zbog niskog vodostaja u kolovozu neki su teretni brodovi koristili samo četvrtinu kapaciteta, što je povećavalo troškove vlasnika tereta budući da im je trebalo više brodova za isporuku. Strahovalo se da bi poremećaji u prometu mogli pogoditi i njemačko gospodarstvo. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!