OstaloLogistikaPrijevoznicima laknulo jer je vodostaj Rajne normaliziran nakon ljetnih suša

Prijevoznicima laknulo jer je vodostaj Rajne normaliziran nakon ljetnih suša

Vodostaj njemačke rijeke Rajne naglo je porastao nakon nedavnih kiša, vrativši se na normalnu razinu koja teretnim brodovima omogućuje plovidbu pod punim opterećenjem, objavili su u utorak brodski posrednici i trgovci robom.

Tjedni visokih temperatura i oskudnih oborina u kolovozu spustili su vodostaj žile kucavice njemačkog gospodarstva, izazivajući kašnjenja isporuka i podižući troškove prijevoza. Referentni vodostaj sjevernog toka Rajne u blizini ušća, uključujući i područje oko Koelna i Duisburga, vratio se na normalu, rekli su brokeri.

Na glavnoj točki zagušenja Kaubi u blizini Koblenza vodostaj je u utorak iznosio 2,51 metar, što znači da je bio znatno viši od 1,5 metara potrebnih za plovidbu pod punim teretom. U kolovozu potonuo je na samo 32 centimetra.

Rajna je važna pomorska ruta kojom se prevozi roba, uključujući žitarice, minerale, ugljen i naftne proizvode. “Brodovi sada mogu pod punim opterećenjem ploviti cijelim tokom rijeke”, izjavio je jedan posrednik.

Zbog niskog vodostaja u kolovozu neki su teretni brodovi koristili samo četvrtinu kapaciteta, što je povećavalo troškove vlasnika tereta budući da im je trebalo više brodova za isporuku. Strahovalo se da bi poremećaji u prometu mogli pogoditi i njemačko gospodarstvo. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...