Hrvati ponovno preko granice u šoping: Hrana u Trstu jeftinija 50 posto

U obilasku trgovina u Sloveniji i Italiji uvjerili smo se da velik broj Hrvata i danas zbog niskih cijena po »špežu« odlazi u susjedne zemlje, piše Novi list.

“Kupili smo osnovne potrepštine, ali vidimo da se isplati doći. Uzeli smo osam litara Milfina mlijeka, za koje znamo da ga ne bismo smjeli prevoziti preko granice, no košta samo 0,63 eura, odnosno četiri kune po litri, pa nema veze ako nam ga na carini oduzmu. Povoljno  smo platili brašno i putar koji je ovdje samo 1,09 eura, znači oko 7,5 kuna. Kavu od pola kilograma platili smo 1,89 eura ili 14 kuna,” objašnjava bračni par iz Zvoneća iznad Matulja, nakon kupovine u trgovačkom centru Hofer u Ilirskoj Bistrici.”

“Da se ovdje isplati kupovati, jasno je čim vidite cijenu ulja. Dobro maslinovo ulje možete kupiti za oko tri eura, pet kilograma deterdženta od 3,99 do 4,49 eura, pakiranje od tri litre omekšivača za 2,79 eura,” objašnjava jedna Opatijka nakon kupnje u Trstu.

Njena kolegica kupila je velike količine tjestenine jer 500 grama integralne dođe 0,49 eura. Ovdje, kaže, potroši oko 200 eura i to joj je dovoljno za mjesec i pol dana. Preko granice kupuje čak i hranu za pse.

“Sramota da u hrvatskim centrima imamo takve cijene koje nigdje u Europi nisu veće. Radim kao vozač i u našoj zemlji ne kupujem ništa,” kaže Splićanin koji otkriva da u ovom centru velik broj Hrvata dolazi po sireve.

Grana Padano sir u Italiji dođe oko 8,50 eura, ementaler 9, edamer 4,50, a poznati Parmigiano Reggiano sir oko 12 eura. U Hrvatskoj za kilogram Grana Padano sira treba izdvojiti oko 170 kuna, za Parmigiano Reggiano u nekim trgovinama i 220 kuna. Edamer dođe 49, a ementaler oko 70 kuna.

U blizini »Euro Spina« nalazi se još jedan trgovački centar »Conad«. U njemu kupuju oni koji znaju da ovdje, nekoliko puta godišnje, za svaki kupljeni artikl dobiju jedan gratis, odnosno da plate pola računa.

“Na talijanskoj televiziji saznam kad su akcije i idemo u šoping,” kaže Riječanka koja je kupila dovoljno za cijeli mjesec, a ovdje će novac ostaviti i idući. Ona i kći kupile su nekoliko pakiranja tune Rio mare 4×80 grama koji košta 3,19 eura što je 10 kuna jeftinije nego u riječkim centrima, Barilla tjesteninu od pola kilograma platili su 0,78 eura, a uzeli su i pakiranje Nutelle od 400 grama po 2,47 eura.

U tršćanskom trgovačkom centru PAM, koji se nalazi u centru grada, cijene nisu značajno više od onih u predgrađu. Ovdje se ne isplati kupovati deterdžent za rublje, omekšivač i općenito potrepštine za kupaonicu te kozmetiku jer je cijena ista kao i u našim centrima.

No, u PAM-u se kilogram Gallo riže prodaje od 2,18 do 3,25 eura, a u riječkim centrima je od 24,5 do 27,5 kuna.

Pakiranje od 800 grama Mulinobianco keksa košta oko dva eura. Nescaffe classic od 100 grama treba platiti 3,63 eura, što je za pet kuna manje nego kod nas, dok se Barilla od kilograma prodaje za euro. U Hrvatskoj 250 grama Lavazza kave dođe od 34,50 do 36,99 kuna, a u Trstu dvostruko manje.

Zanimljivo da u slovenskim i talijanskim trgovinama dominiraju slovenski, odnosno talijanski proizvodi. Čak ni najpoznatije hrvatske proizvode u tim trgovinama nije moguće pronaći.

Ali cijena talijanskog Bertolli extravergine maslinovog ulja, koje je prisutno i u hrvatskim trgovinama, u Italiji košta tri eura, dok se u Hrvatskoj duplo manja količina plaća 43 kune. Jednaka je razlika i u cijenama tjestenine. (Novi list)