cigarete-maloprodaja-midiDuhanske kompanije koje posluju u Srbiji najavile su korekciju cijena cigareta.

Tako će cigarete kompanije Japan Tobacco International (JTI) od sutra biti skuplje od 10 do 20 dinara po kutiji. Kako su kazali u JTI-u, razlozi za poskupljenje cigareta su povećanje trošarine, inflacija, slabljenje dinara i troškovi sirovina.

Odluka o povećanju cijene donijeta je na osnovu procjene cjelokupne makroekonomske situacije u Srbiji, kazali su u kompaniji JTI koja ima tvornicu cigareta u Senti.

Kutija Camela poskupjet će 20 dinara i koštat će 170 dinara, LD će koštati 120 dinara, cijena Winston Classica bit će 150 dinara, uz poskupljenje od 20 dinara, a cijena cigareta Glamour bit će povećana 10 dinara po kutiji i iznosit će 150 dinara.

Cijene je 20. srpnja povećala i duhanska kompanija Philip Morris Operations, a poskupljenje je od 27. srpnja najavila i kompanija British American Tobacco (BAT), koja ima tvornicu u Vranju.

U hrvatskoj duhanskoj kompaniji TDR kazali su da će cijene cigareta na srpskom tržištu povećati od 1. kolovoza i to od 15 do 20 dinara zbog povećanja trošarina u Srbiji. Kako su precizirali, cijene najjeftinijih proizvoda bit će povećane 15, a skupljih 20 dinara po kutiji.

U kompaniji Philip Morris, vlasnici niške tvornice duhana, agenciji Beta su kazali da su cijene proizvoda povećali u rasponu od 10 do 20 dinara po kutiji jer dosadašnji nivo cijene nije odražavao rast trošarine u prethodnom periodu.

“Cjenovno prilagođavanje trebalo bi donijeti i blag oporavak partnerima kompanije u maloprodaji jer su i oni trpjeli posljedice akumuliranja dijela fiskalnog tereta”, rekla je direktorica korporativnih poslova u Philip Morris Operationsu Jelena Pavlović.

Nova cijena kutije crvenog Marlbora je 190 dinara, crvenog i srebrnog Bond Streeta 120 dinara, Best Box košta 130 dinara, a Classic 100S plavi i crveni 130 dinara. (SEEbiz)