S ukupnih proizvodnih površina od 4578 hektara bit će proizvedeno oko 9000 tona duhana

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji ovih su dana završene berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4578 hektara, priopćeno je iz tvrtke.

Nakon ovogodišnje višemjesečne suše i visokih temperatura došle su kiše i lijepo jesensko vrijeme koje je dovelo do ponovne vegetacije duhana, što je produžilo berbe i utjecalo na povećanje prinosa koje je suša ozbiljno dovela u pitanje.

Ovo je, prema ocjeni agronomskih stručnjaka za duhan, bila posebna godina u proizvodnji duhana jer, ako se analiziraju količine padalina, onda se dolazi do zaključka da je ovo bila jedna od sušnijih godina.

“Detaljnija analiza pokazat će da su srpanj i kolovoz bili ekstremno suhi i s ekstremno visokim temperaturama, što je djelovalo depresivno na razvoj duhana, ali duhan je višegodišnja biljka koja može živjeti jednim latentnim životom. Mi ga tehnološkom mjerom zalamanjem cvata prevodimo iz determiniranog u nedeterminirani rast radi porasta lisne mase i kad su jesenas došle kiše one su potakle vegetativni rast duhana. To je svim proizvođačima poboljšalo prinose. Međutim, zahvaljujući ovako dugoj i lijepoj jeseni proizvođači su ipak uspjeli sve lišće duhana pobrati”, objašnjava predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Mirko Boić.

On dodaje kako je pobrano oko 12.500 sušnica, što je za šest posto manje u usporedbi s lanjskom berbom. Konačni podaci bit će poznati kada završi ovogodišnji otkup virginijskog duhana do kraja ovog mjeseca, a duhan tipa burley do sredine sljedećeg mjeseca.

Očekuje se da će biti otkupljeno oko 8000 tona duhana tipa svijetla virginia i oko 1000 tona duhana tipa burley, što je na razini lanjske proizvodnje duhana, ali je manje od plana za oko 1500 tona. Uz to, manji je i ovogodišnji prosječni urod koji iznosi oko 2 tone po hektaru.

“Nastojimo što prije otkupiti duhan iz preostalih ovogodišnjih berbi kako bismo ispunili svoje ugovorne obveze prema našim proizvođačima prije Božića. Istodobno, potkraj ovog mjeseca krećemo i s obradom duhana kako bi nakon toga naš proizvod prezentirali svjetskim kupcima duhana”, dodaje Boić pritom ponovno upozorivši na crno tržište duhana koje je ove godine poprimilo zabrinjavajuće razmjere.