Većina farmi kokoši nesilica u Hrvatskoj uskladit će svoju proizvodnju s propisanim zakonskim uvjetima te neće doći do nestašice jaja na tržištu, izvijestili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održao jučer sastanak s peradarima – sektor jaja, vezano uz obvezu usklađivanja držanja kokoši nesilica sa zahtjevima Pravilnika o minimalnim uvjetima za zaštitu kokoši nesilica i roka usklađivanja uvjeta proizvodnje od 1. srpnja ove godine na kojem su peradari još jednom bili upozoreni na njihove obveze.

Iz Ministarstva podsjećaju da su prvi put 2005. propisali minimalne uvjete za zaštitu kokoši nesilica i rok za takvo usklađivanje te se kroz veterinarske preglede gospodarstava još 2009. započelo s edukacijama peradara. U razdoblju od 2009. do 2014. održano je 18 edukacija za sve uključene u ovu vrstu proizvodnje, no odaziv je bio ispod očekivanog.

Prema podacima iz Upisnika farmi kokoši nesilica u Hrvatskoj ima 127 farmi s 350 i više nesilica koje podliježu obvezi označavanja jaja za konzumaciju kako je to određeno Pravilnikom o registraciji gospodarstava na kojima se uzgajaju.

Od navedenih 127 farmi njih 15 je djelomično usklađeno, odnosno pored sustava držanja u neobogaćenim kavezima ima proizvodnju i u nekom od drugih sustava uzgoja nesilica koji su obvezni nakon 30. lipnja ove godine ukoliko farme žele nastaviti proizvodnju.

Ukupni broj nesilica na farmama iz Upisnika iznosi 2.052.849, od čega se 1.259.651 nesilica drži na 65 farmi u sustavima koji su obvezni nakon 30. lipnja (obogaćeni kavezi i alternativni sustavi koji uključuju stajsko i slobodno držanje), od čega njih 15 pored navedene proizvodnje ima i proizvodnju u neobogaćenim kavezima. Na 77 farmi u neobogaćenim kavezima drži se 793.198 nesilica.

Nakon 30. lipnja u obogaćenim kavezima bit će 963.980 nesilica u slobodnom sustavu 25.255 nesilica, a u stajskom sustavu 270.416 nesilica.

Iz Ministarstva ističu kako se prema do sada prikupljenim podacima (zapisnici veterinarskih inspektora, akcijski planovi te izjave peradara) može zaključiti da će većina farmi na području Hrvatske uskladiti proizvodnju s propisanim uvjetima te da neće doći do nestašice jaja na tržištu. (Tportal.hr / Hina)