Domaćeg šećera gotovo dovoljno za domaće potrebe

Prema riječima predsjednika Uprave Hrvatske industrije šećera, Željka Zadre, na oko 450 hektara praktički nema prinosa jer su njive potpuno stradale zbog nepovoljnih vremenskih prilika

U Hrvatskoj će ove godine 350 proizvođača proizvesti oko 600 tisuća tona šećerne repe, iz koje će se proizvesti približno 85 tisuća tona šećera što je gotovo dovoljno za domaće potrebe, rečeno je na sastanku ministrice poljoprivrede Marije Vučković s predstavnicima Hrvatske industrije šećera.

Prema riječima predsjednika Uprave Hrvatske industrije šećera, Željka Zadre, na oko 450 hektara praktički nema prinosa jer su njive potpuno stradale zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Digestije su prema njegovim riječima oko 16 posto i tu bi trebale i ostati. Izvijestio je da je prerada u županjskoj šećerani počela prošli tjedan i potrajat će do kraja godine. Proizvođačima će šećerana platiti 43 eura po toni repe.

Ministrica Vučković rekla je da su sudionici sastanka pozdravili novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe koji je netom pušten u savjetovanje s javnošću.

Odgovarajući na pitanje novinara ima li u planu, poput Vlade koja razgovara s trgovcima o snižavanju cijena, i ona sjesti s proizvođačima i razgovarati s njima na istu temu, Vučković je kazala kako su cijene u nadležnosti ministarstva gospodarstva, a ona svaki dan razgovara s proizvođačima o brojnim temama. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMeđunarodni dan čokolade
Sljedeći članakNa Weekend Media Festivalu uz BalCannes saznajte vlada li kreativni nered u regiji