Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenule su globalno istraživanje o izazovima s kojima se suočava privatni sektor zbog pandemije koronavirusa.

Cilj ankete je prikupiti što više informacija o reakciji svjetske poslovne zajednice i razviti rješenja za sprječavanje širenja pandemije. Anketa će isto tako poboljšati protok informacija između različitih sektora globalne ekonomije i pomoći razviti okvir za upravljanje ekonomskim i ljudskim posljedicama širenja pandemije.

“Tijekom ove krize našli smo se na posve nepoznatom teritoriju. Razmjena iskustava i podataka ključna je kako bismo smanjili broj nepoznanica i kako bismo mogli dovoljno brzo prilagoditi naš odgovor na pandemiju,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, pozivajući gospodarstvenike da ispune anketu.

Glavni tajnik ICC-ja John W.H. Denton AO pozvao je poslovnu zajednicu da ispuni anketu kako bi se kolege, kupci i cijela zajednica bolje zaštitili od štete prouzrokovane širenjem pandemije.

“Pružajući transparentne povratne informacije, privatni sektor može smanjiti širenje koronavirusa i utjecati na rješavanje posljedica pandemije na globalno gospodarstvo. ICC i WHO pozivaju poslovne lidere ̶ kao pouzdani glas poslovnog sektora u njihovim lokalnim zajednicama ̶ da podijele dodatne informacije o utjecaju pandemije na svakodnevno poslovanje, opskrbne lance i zaposlenike,” rekao je Denton.

“Ova anketa će nam omogućiti da razumijemo kako tvrtke reagiraju. Pomoći će nam da mapiramo najbolje prakse i bolje razumijemo gdje mi i nacionalna zdravstvena tijela trebamo usmjeriti našu pažnju. Podaci prikupljeni anketom pomoći će nam da pripremimo učinkovit odgovor, spasimo živote i umanjimo ekonomsku štetu”, rekao je generalni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Anketa traje nekoliko minuta i dostupna je na ICC-jevoj web stranici. Ovo istraživanje posljednji je korak u suradnji ICC-ja i WHO-a koja za cilj ima pružanje pouzdanih informacija o koronavirusu u privatnom sektoru i razvijanje pouzdanih smjernica za poslovne zajednice širom svijeta. Kao dio inicijalne zajedničke izjave, ICC i WHO pozvali su nacionalne vlade da prihvate tzv. “pristup cijelog društva” – suradnju i povezivanje svih dionika – u odgovoru na pandemiju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!