Švedska Ikea, najveći svjetski proizvođač namještaja, uložit će tri milijarde eura u izgradnju 20 trgovačkih centara diljem svijeta.

Kompanija je osnovala novu podružnicu Ikea Centers koja će se baviti izgradnjom novih prodajnih centara. Ikea Centers, koja zapošljava oko 2.000 ljudi, već posjeduje 45 trgovačkih centara u Europi, Rusiji i Kini ukupne površine od tri milijuna kvadratnih metara.

U zemljama regije svoju je prvu robnu kuću Ikea otvorila u Hrvatskoj, u Zagrebu krajem kolovoza prošle godine, gdje je od kupnje zemljišta do otvaranja objekta prošlo šest godina.

Otvaranjem Ikee, u koju je ukupno investirano 98,1 milijuna eura, u centru kod Zagreba zaposleno je 350 radnika, a poručeno je kako to nije konačan broj.

Također, Ikea bi prvu robnu kuću u Srbiji trebala otvoriti krajem 2016. godine, na temelju memoranduma koji su početkom listopada potpisali Vlada Srbije, Grad Beograd i Ikea.

U robnoj kući će biti zaposleno 300 osoba, a vrijednost investicije je 300 milijuna eura, kazala je ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović nakon potpisivanja dokumenta.

Kako je navela, Ikea planira gradnju pet robnih kuća u Srbiji. (SEEbiz)