IndiaOnCart – Birani začini za domaće kupce

Asortiman trgovine IndiaOnCart vlasnici biraju sukladno preferencijama domaćih potrošača koje su upoznali posljednjih nekoliko godina pa su stoga u ponudu uvrstili uglavnom samo namirnice za koje procjenjuju da će se svidjeti Hrvatima i europskim kupcima općenito.

Do trenutka kada su prelomili odluku i pokrenuli proces otvaranja trgovine, bračni par Nasir i Sadia u Hrvatskoj su živjeli već četiri godine. Zahvaljujući uvijek ugodnom gostoprimstvu, ali i sjajnim tradicionalnim indijskim jelima koje je za svoje goste pripremala Sadia, njihovi su prijatelji i poznanici s nestrpljenjem čekali poziv kako bi ih iz prve ruke mogli kušati. Kako objašnjavaju supružnici Husen, temelj svake dobrodošlice prema običajima te nama daleke i egzotične zemlje, jest gosta ponuditi barem indijskim čajem. Međutim, slasne je obroke nemoguće pripremati bez namirnica, a njih je u Hrvatskoj teško nabaviti, pa su supružnici nerijetko putovali u Italiju, a neke su sastojke nabavljali čak i u Indiji. I upravo im se tako rodila ideja da hrvatskim kupcima približe kulinarske običaje svoje zemlje pomno biranim proizvodima koje bi ponudili u vlastitom dućanu.

Prijedlog su iznijeli sadašnjem partneru Guruu, sunarodnjaku koji već pet godina živi u Lovranu, a njemu se, s obzirom na to da se i sam suočavao s problemima u nabavi potrebnih sastojaka, zamisao svidjela. Kako je bolje poznavao jezik cijela je procedura osnivanja tvrtke, koja je dobila ime po kombinaciji imena djece Sadije i Nasira, tekla glatko i brzo, a usporedno su registrirali i domenu te i nju i fizičku trgovinu nazvali IndiaOnCart.

Prostor u samom centru Rijeke, u središtu zbivanja i na dohvat kupcima, vlasnici trgovine pronašli su uz pomoć nekretninske agencije

Prostor u samom centru Rijeke, u središtu zbivanja i na dohvat kupcima, pronašli su uz pomoć nekretninske agencije, a za susjedstvo u kojem su se našli imaju samo riječi hvale. Svjesni su kako veliki trgovački lanci s cjelokupnom infrastrukturom i marketingom imaju brojne prednosti u poslovanju, ali oni kao mali poduzetnici doskočili su tome svojim inovativnim pristupom.

VLASTITE SNAGE
Na vlastite snage uz svesrdnu pomoć partnera Gurua oslanjali su se prilikom uređenja trgovine. “Dva mjeseca su nam trebala da razne ideje provedemo u djelo te da trgovinu učinimo prikladnom i ugodnom, odnosno da je uredimo sukladno asortimanu”, objašnjavaju Nasir i Sadia dodajući kako je jedno od rješenja kojim su dobili više mjesta na policama uže koje priječi da proizvodi skliznu.

Sav asortiman samostalno biraju od dobavljača s područja Europske unije, a iskustvo dosadašnjeg boravka i shvaćanje preferencija hrvatskih potrošača pomoglo im je pronaći ravnotežu u ponudi. Trgovina IndiaOnCart nudi samo proizvode za koje su vlasnici procijenili da će se svidjeti Hrvatima, ali i ostalim ljubiteljima indijske kuhinje s područja Europe. “U Indiji je ponuda bitno raznolikija pa sada još uvijek moramo kupcima objašnjavati da nismo uspjeli nabaviti sve što traže”, svjesni su vlasnici, ali ujedno naglašavaju kako se svakodnevno trude nabaviti baš sve namirnice koje su brojni domaći globtroteri probali u Indiji ili nekom specijaliziranom indijskom restoranu izvan Hrvatske.

Svoje sugrađane i Hrvate općenito smatraju ljudima otvorenog uma koji žele probati raznoliku hranu i imaju strpljenja kuhati, a za proizvodima koje nude zamjećuju sve veću potražnju. Ujedno naglašavaju kako je pogrešna predodžba da je indijska hrana prezačinjena te kako, ako se dodaju na pravi način i u pravilnom omjeru, začini služe ponajviše kako bi istaknuli kvalitetu hrane i njen okus.

U svakodnevnom poslovanju koriste se svim blagodatima društvenih mreža kako bi doprli do što većeg broja novih kupaca. Ujedno tako i obrazuju potencijalne mušterije o svim dobrobitima začina i namirnica koje nude. “Indijska kuhinja usredotočena je na sastojke koji pozitivno utječu na zdravlje i potiču tjelesnu ravnotežu”, naglašavaju Nasir i Sadia. Na veću angažiranost na društvenim mrežama potaknuli su ih upiti kupaca u fizičkoj trgovini o načinu korištenja i svojstvima pojedinih proizvoda te mogućim kombinacijama s drugim namirnicama.

ZA ZDRAVLJE SRCA
Na njihovom se Facebook kanalu stoga sada može saznati, primjerice, što je crni kardamom odnosno da je riječ o biljci i nezaobilaznom začinu. Na hindiju je on poznatiji kao bara elaichi, a smatra se da pomaže u probavi i smanjuje nadutost te se vjeruje da ima i antioksidativna svojstva i potiče zdravlje srca. Zdravlju srca pridonosi i crni čaj koji također imaju u ponudi, a savjetuju da se pije sam ili pak s mlijekom, limunom, medom te sa začinima kao što su cimet i kardamom.

Vlasnici rado podijele svoje znanje o najvažnijim svojstvima začina i dodataka hrani crni kardamom ili razne masale

Posebnu pozornost posvetili su i objašnjavanju glavnih svojstava indijskih masala, odnosno mješavina začina. Zainteresirani tako mogu saznati kako se masale sastoje od različitih vrsta začina kao što su korijandar, kumin, kurkuma, ljuta paprika, kardamom, cimet, klinčić, crni papar i mnogi drugi, a da njihovo kombiniranje daje složene i uravnotežene okuse jelima budući da svaki začin ima svoje karakteristike i pridonosi jedinstvenom okusu masala mješavine.

Kupci su pokazali interes i za nekim već gotovim jelima iz ponude IndiaOnCarta kao što je pulav, što je vlasnike potaknulo da izdaju i kuharicu sa zbirkom tradicionalnih indijskih recepata.

U trgovini se, osim začina, mogu nabaviti i žitarice, mahunarke, grickalice, slatkiši i najprirodniji kozmetički proizvodi i to preko tjedna od 9 do 17 sati, a subotom od 8 do 15. Za sve koji vole isprobavati čari svjetske kuhinje, vole različite aromatične začine i zdravu prehranu, vegetarijanci su ili vegani, Užarska ulica u Rijeci definitivno je prava adresa.

Prethodni članakMercator za pogođene poplavom
Sljedeći članakLoyalty programi – Kupovne navike: Važnost programa lojalnosti u porastu