Loyalty programi – Kupovne navike: Važnost programa lojalnosti u porastu

Približno polovina našeg novca (45%) utrošenog na FMCG veže se uz transakcije prilikom kojih su korištene kartice lojalnosti, što je još jedna u nizu godina koje donose rast vrijednosti kupovina uz kartice lojalnosti.

Istražujući stavove kupaca, program lojalnosti godinama se pozicionirao kao relativno manje važan kriterij izbora trgovačkog lanca. Njegov je značaj rastao u 2021. da bi se zadržao na istoj razini tijekom 2022. godine.

U 2023. godini, pak, programi lojalnosti ponovno dobivaju na važnosti te se podižu na ljestvici za šest mjesta (s 27. na 21. poziciju) od ispitanih 52 kriterija izbora trgovine.

Izvor: GfK Hrvatska, MAT ožujak 2023.

ATRAKTIVNOST PROGRAMA LOJALNOSTI
Isto istraživanje odgovara i na pitanje kako su kupci zadovoljni programima lojalnosti pojedinih trgovaca. Kontinuirano je tijekom zadnje dvije godine program lojalnosti Konzuma ocijenjen najatraktivnijim. U 2023. godini do promjene dolazi na pozicijama nakon vodeće na koje su se prema atraktivnosti među shopperima (uz KTC) probili Tommy i Lidl.

Izvor: GfK Hrvatska, Veljača 2023.

Iako ih gotovo svi imamo, nemaju ih svi trgovci niti svi kanali prodaje. U našu analizu uključene su fizičke i digitalne kartice lojalnosti, a rezultati pokazuju kako je broj FMCG kupovina u kojima je korištena kartica lojalnosti povećan u odnosu na godinu ranije i to s 28% na 33%. Pritom se približno polovina našeg novca (45%) utrošenog na FMCG veže uz transakcije prilikom kojih su korištene kartice lojalnosti, što je još jedna u nizu godina koje donose rast vrijednosti kupovina uz kartice lojalnosti.

Prethodni članakIndiaOnCart – Birani začini za domaće kupce
Sljedeći članakHeineken prodao poslovanje u Rusiji za jedan euro