“Osnivač Ikee Ingvar Kamprad neće više sudjelovati u upravljanju kompanijom, ali će i dalje pomagati kao savjetnik”, rekao je predsjednik Ikeine tvrtke kćeri Ingka Holding Göran Grosskopf

Osnivač švedskog lanca za prodaju namještaja Ikea Ingvar Kamprad službeno je prepustio upravljanje kompanijom trojici sinova – Peteru, Jonasu i Mathiasu.

Glasine da se utemeljitelj Ikea namjerava povući i prepustiti kompaniju sinovima pojavile su se u lipnju, kada je švedski list Dagens Industri objavio njihove fotografije i opis rada u kompaniji. Odluka je službeno objavljena povodom Ingvarova 86. rođendana.

“Ingvar više neće sudjelovati u upravljanju kompanijom, ali će i dalje pomagati kao savjetnik”, rekao je predsjednik Ikeine tvrtke kćeri Ingka Holding Göran Grosskopf. Povlačenje Ingvara Kamprada najavljeno je i u Ikeinom biltenu, u kojem je objavljen i intervju s trojicom sinova koji su se do sada rijetko pojavljivali u javnosti.

“U ovim godinama prirodno je da se jasnije odredi buduća uloga triju sinova unutar kompanije i njihova odgovornost”, rekao je Kampradov glasnogovornik Per Heggenes.

Ikea je podijeljena na tri poslovne grupe i svaki od sinova preuzet će upravljanje jednom.

Petera, koji je ove godine napunio 48 godina, švedski list opisao je kao “ekonomista” koji preuzima upravljanje tvrtkom Ikano, koja za Ikeu vodi financijske poslove i upravlja nekretninama. Četrdesetšestogodišnji Jonas je “dizajner proizvoda” u tvrtki Ingka Holding, a Mathiasa, koji će ove godine napuniti 43 godine, list opisuje kao “poslovnog čovjeka”.

“I dalje ćemo se usredotočiti na našu osnovnu djelatnost i vrijednosti koje nam Ingvar ostavlja u nasljeđe”, rekao je Grosskopf za švedski list Expressen.

Ingvar Kamprad je Ikeu osnovao 1943. godine. Švicarska revija Bilan ga je u lipnju proglasila najbogatijim Europljaninom, a njegovu imovinu procijenila je na oko 37,5 milijardi dolara.

Ikea godišnje generira promet od 33 milijarde dolara, a u 2011. ostvarila je čistu dobit od 4 milijarde dolara. (Bankamagazin)