29.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 12:48
Tržišne komunikacijeInovacijama i digitalnim tehnologijama do konkurentske prednosti

Inovacijama i digitalnim tehnologijama do konkurentske prednosti

Digitalna transformacija, inovacije i upravljanje ljudskim potencijalima s ciljem razvoja pametnih vještina bile su teme Ljetne škole konkurentnosti za poduzetnike, koja je od 16. do 18. rujna okupila 30 poduzetnika, većinom mikro i malih, u hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Dio je to Akademije za industrijski razvoj HGK, projekta s predavanjima i radionicama besplatnima za tvrtke članice Komore, radi povećanja njihove konkurentnosti na tržištu, traženja odgovora na izazove digitalnog doba te brzog i učinkovitog inoviranja. Nakon uspješno održane AIR Digital Akademije u Vodicama te edukacija koje su održali vodeći domaći i svjetski stručnjaci za digitalnu transformaciju i Design Thinking, poput Olivera Kempkensa i Joea Pepparda, Akademija je završila ljetnom školom konkurentnosti.

“Kroz Akademiju je tijekom godine dana prošlo nešto više od 300 gospodarstvenika i mislim da smo na taj način definitivno opravdali prve ciljeve njezine uspostave i dali dodanu vrijednost našim poduzetnicima kako bi oni mogli stvarati nove vrijednosti te se lakše boriti na tržištu 21. stoljeća, koje je sve više zaokupljeno digitalizacijom, digitalnom transformacijom i novim tehnologijama”, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Radoš je naglasio da je plan nastaviti s Akademijom ponovno birajući aktualne teme, odnosno one koje nisu na raspolaganju poduzetnicima u okruženju i na dovoljno kvalitetnoj razini.

U sklopu posljednjeg događanja akademije, radionice konkurentnosti, predsjednica Uprave Apsolona Nataša Ćurić Martinčević održala je predavanje na temu digitalne transformacije i prilagodbe tržišnim promjenama koje donosi digitalno doba. “Digitalna transformacija je, pojednostavljeno rečeno, proces prilagodbe digitalnom dobu koji organizacije i pojedinci trebaju proći kako bi iz digitalnog stvorili konkurentsku prednost za sebe”, rekla je Ćurić Martinčević, osvrnuvši se i na digitalnu transformaciju HGK, koja je na vrijeme prepoznala njezinu važnost te prije nekoliko godina započela s time procesom i tako krizu dočekala spremna s novim setom usluga u sklopu Digitalne komore.

Pod vodstvom Ćurić Martinčević održan je i panel o digitalnoj transformaciji, na kojem su svoja iskustva podijelili direktorica ureda za strategiju i razvoj Hrvatske pošte Andreja Bekavac, direktor službe razvoja Hrvatske pošte Igor Vukelić, ravnatelj Poliklinike Bagatin Ognjen Bagatin, direktor upravljanja odnosima s kupcima u INI Goran Augustinović, direktor za poslovne operacije tvrtke Altpro Petar Milas, viši izvršni direktor za transformaciju i ICT Atlantic grupe Mladen Pejković i direktor digitalizacije grupe Valamar Roberto Gobo

Na radionici je bilo riječi i o inovacijama i načinu njihovog financiranja kroz fondove EU, o kojima su govorili stručnjak za digitalno savjetovanje Marko Škrobo i stručnjak za EU fondove Boris Babić iz Apsolona te voditelj autonomnih tehnologija tvrtke Gideon Brothers Josip Ćesić. “Inovacije su nešto što naše kompanije rade često i uspješno, no ne uvijek sustavno. Moj je dojam da promišljanje poslovnog modela, angažiranje zaposlenika u inoviranje i izgradnju inovacijskih kapaciteta može dodatno pojačati tu inovativnost i dodatno pojačati konkurentnost”, rekao je Škrobo.

Jedna od metodologija koja potiče kreativnost i inovativnost u tvrtkama definitivno je Design Thinking te je direktno povezana s povećanjem konkurentnosti. “Novim proizvodima, uslugama ili inovacijama u poslovanju postajemo uspješniji u onome što radimo, okrećemo se prema našim korisnicima, i njih stavljamo na prvo mjesto”, rekla je direktorica odjela za digitalni konzalting u Apsolonu Andrijana Parić, koja je polaznicima s Markom Škrobom predstavila ovu metodu.

Posljednji dan Ljetne škole završio je edukacijom o ljudskim resursima s ciljem usvajanja znanja i pametnih vještina koje moraju posjedovati zaposlenici kako bi poduzeća bila tržišno konkurentna. Edukaciju su održali stručnjaci sa Sveučilišta Sjever, Krešimir Buntak i Ana Globočnik Žunac.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...