milka-istrazivanje-njeznost-partneriNedostatak vremena i stres kojemu su svakodnevno izloženi glavni su razlozi što svaki drugi građanin Hrvatske ne pruža onoliko nježnosti i pažnje svojim najbližima koliko bi želio, pokazalo je istraživanje koje je proveo brend Milka u 18 zemalja Europe.

S 45 posto nježnih, stanovnici Hrvatske dijele sedmo mjesto s građanima Rusije. Na vrhu ljestvice nalaze se građani Mađarske s 58 posto nježnih, a slijede ih stanovnici Turske i Portugala.

Iznenađujuće, ali ovo istraživanje je pokazalo da su građani Hrvatske nježniji i od stanovnika Italije koji su na osmom i Francuske koji se nalaze na 15. mjestu. Najmanje nježni Europljani su stanovnici Češke, gdje ima samo 28 posto nježnih.

Sigurno se često zapitate koliko pravih prijatelja imate – onih kojima se možete povjeriti, koje možete nazvati i u dobru i u zlu, onih koji vas nikada neće iznevjeriti, zaboraviti, napustiti. Prijateljstva su nam na “testu” svakodnevno i krug prijatelja se značajno smanjuje kako godine prolaze jer, kako je pokazalo istraživanje brenda “Milka”, provedeno ovih dana u Hrvatskoj, zbog nedostatka vremena i svakodnevnog stresa kojemu smo izloženi, nemamo vremena za nježnost i pažnju i iskrene razgovore s bližnjima.

Cjelodnevna druženja i ispijanja kava, višesatni shopping i izlazak u grad zamijenili su povremeni kratki telefonski razgovori, poneka kava i proslave rođendana. Ni s muške strane nije mnogo drugačije. Praćenje Bundeslige, Calcio lige, Premier lige i Primera lige uz pivce s prijateljima davno su prošlo vrijeme.

Uz obitelj i posao imate sreće ako uspijete s njima pogledati po koju utakmicu tijekom Svjetskog prvenstva. Danas, kad je tempo života sve brži, a broj obveza se konstantno uvećava, nije lako pronaći vremena ni za sebe, a pogotovo organizirati se i s dragim osobama. Ni vašim prijateljima, s druge strane nije lako.

Navikli su da ste uvijek tu za njih, da provodite vrijeme zajedno. I kako onda održati dugogodišnje prijateljstvo kada vas život odvede na potpuno različite strane? Iako to ponekad izgleda nemoguće i previše teško, ipak  je izvedivo ako imate dovoljno volje i ako ste motivirani, tolerantni, strpljivi. Jer pravo prijateljstvo je neprocjenjivo i podrazumijeva duboku emotivnu vezu.

Prijatelj je netko tko vas prihvaća onakve kakvi jeste. Netko pred kim se možete otvoriti, biti iskreni, možete pokazati svoje slabosti. Netko tko zna više o vama i od vaših roditelja, braće, sestara, psihijatra. Prijateljstvo je nešto što se uzvraća i zato taj odnos vrijedi čuvati, ali se mora njegovati.

Ne dopustite da vas životna rutina u tome spriječi. Umor nije razlog da se ne vidite s prijateljem. Pozovite ga da svrati kod vas ako ne možete izaći do kafića! Razgovor i malo smijeha više će vam odgovarati i vratiti energiju nego da provedete sat vremena na internetu ili gledajući film.

Razmislite,  što je to što vaš odnos čini specifičnim, koji su to samo vaši rituali! Što god da je u pitanju, toga se ne odričite. To mogu biti obične šetnje, subotnje ispijanje kave ili odlazak na tržnicu s prijateljicom, a za muškarce nogomet jednom tjedno.

Nastavite se baviti vašim prijateljstvom, razvijati ga i produbljivati. Na taj način životne okolnosti, bile pozitivne ili negativne, neće ugroziti ono što imate.

milka-istrazivanje-djeca-roditeljiNedostatak vremena za najbliže može biti zaista ozbiljan problem ako su djeca ta za koje nemamo vremena, a to je sve češće slučaj zbog suvremenog načina života koji vodimo.

Roditelji su pod stalnim stresom jer uvijek imaju manjak vremena za sve obveze koje treba obaviti tijekom dana. Posao, domaćinstvo, vrtić, škola, kupovina, spremanje večere… S druge strane, u suvremenoj obitelji, i djeca imaju sličan tempo – škola, trening, engleski jezik, prijatelji… Postavlja se pitanje kada se onda roditelji i djeca viđaju?  Znaju li roditelji što se događa u glavi djeteta? Imaju li vremena otkriti?

Roditelji imaju najbolje namjere. Trude se koliko maksimalno mogu djetetu pružiti ono što misle da mu je najpotrebnije. I ako mu ne mogu osigurati predstavu u vrtiću, engleski jezik, odlazak na zimovanje s prijateljima iz škole, osjećaju se kao da su podbacili. Zatim još napornije rade kako bi više zaradili i svojem djetetu pružili ono što drugi pružaju svojoj djeci.

Ali to je zamka. Mnogi od njih toliko su zauzeti da gube jasan osjećaj gdje je djetetovo mjesto u njihovom životu. Želeći od djece stvoriti pametne, uspješne, samostalne mlade ljude, može se dogoditi da ispunjavaju njihov život aktivnostima koje su, bez sumnje, korisne za njihov razvoj i obrazovanje – kao što su sport, glazbeno obrazovanje ili strani jezici. Ali to vrijeme zapravo nije vrijeme koje provode s djetetom, više je vrijeme uz dijete. A  velika je razlika između toga. Treba razmisliti – je li nam važnije da dijete govori tri strana jezika ili da čujemo kako se osjeća i da uživamo u zajedničkim trenucima?

Promotivna objava