cokolada-profil potrosacaKonzumenti čokolade su osobe koje uživaju u vremenu provedenom s obitelji, zainteresirani su za umjetnost, vole glazbu i zalažu se za dječju slobodu govora

Čokolada je slastica broj jedan širom svijeta kao i glavni sastojak za izradu brojnih drugih konditorskih proizvoda. Glavni sastojak čokolade je kakao, a danas uvriježeni naziv diljem svijeta korijen vuče od indijanske riječi “czoko-latl”, što znači “kakaovo piće”.

POLOVICA VELIKIH KORISNIKA
U posljednjih godinu dana oko 89% stanovnika Hrvatske je konzumiralo čokoladu, a vodeće tri marke koje najviše konzumiraju su: Dorina, Milka i Mikado.

frekvencija konzumacije cokoladeU pogledu frekvencije konzumacije čokolade i podjele svih konzumenata na: male (one koji konzumiraju čokoladu manje od jednom tjedno), umjerene (one koji konzumiraju čokoladu jednom tjedno) i velike konzumente (one koji konzumiraju čokoladu dva puta tjedno ili više od dva puta tjedno), uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih konzumenata.

Pritom je najviše velikih konzumenata, odnosno onih koji čokoladu konzumiraju dva ili više puta tjedno (49%). Umjerenih konzumenata ima 22%, a malih ukupno 29%.

ŽIVOTNI STIL POTROŠAČA
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

obiljezja zivotnog stila konzumentaKorisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

lead1Ono što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži.

Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila osoba koje upotrebljavaju čokoladu.

Na temelju dobivenih podataka iz istraživanja možemo zaključiti da su konzumenti čokolade osobe koje uživaju u vremenu provedenom s obitelji, zainteresirani su za umjetnost, vole glazbu i zalažu se za dječju slobodu govora. Kada je u pitanju povjerenje u medije konzumenti čokolade najviše vjeruju internetu kao mediju (36%), zatim televiziji (35%), radiju (16%), te tiskanim medijima (13%).

Maja Juričan
Researcher
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip