S obzirom da se svi dosadašnji uspjesi Agrokora vezuju se gotovo isključivo uz ime i umješnost vlasnika Ivice Todorića, pa tako i najnovija akvizicija Mercatora što je u regionalnim medijima i poslovnim krugovima označena kao akvizicija desetljeća, o menadžmentu Agrokora malo se zna.

Za taj posao desetljeća, prema ocjeni konzultanta Drage Munjize, najveći operativni dio odradio je potpredsjednik Agrokora zadužen za strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac.

“Crnjac je mladi lav, tipični predstavnik Agrokorova menadžmenta, sto posto profesionalac, spreman primiti na sebe veliki teret i za to, jasno, biti dobro nagrađen”, ističe Munjiza.

Crnjac, koji je prošao razne faze menadžerstva u Agrokoru da bi 2007. postao član Uprave, sin je ugostitelja Bože Crnjca.

Kod preuzimanja Mercatora od posebne je važnosti, osim EBRD-a koji će s još nekim ulagačima dati potrebnu financijsku injekciju od 450 milijuna eura, uloga trgovačkog lanca Konzum na čijem je čelu Darko Knez (43). Konzum, koji ostvaruje oko polovinu ukupnoga godišnjeg prihoda Agrokora od 30 milijardi kuna, i Mercator, bit će izdvojeni u posebnu tvrtku Adria Retail, koja će biti povjerena Knezu.

Na čelu Konzuma on se nalazi od 2007., a karijeru u Agrokoru započeo je 1999. kao asistent Ljerke Puljić, uz Ivicu Todorića medijski i poslovno najeksponiranije članice Uprave Agrokora.

Ljerku Puljić (53), s obzirom na to da je zadužena za ukupnu strategiju kompanije od poljoprivrede do marketinga, smatra se najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa. Uspon predratne direktorice marketinga zagrebačkog Leda, počeo je nakon što je ta tvrtka devedesetih postala dio poslovnog carstva Ivice Todorića, piše Slobodna Dalmacija.

Druga najmoćnija žena Agrokora je Piruška Canjuga, članica Uprave zadužena za razvoj i poslovanje. Zbog braka s negdašnjim visokopozicioniranim HDZ-ovcem Zlatkom Canjugom, izvršna potpredsjednica Agrokora medijima je u svoje doba bila posebno zanimljiva, no vješto je izbjegavala svjetla pozornice.

U vrhu menadžmenta Todorićeve kompanije još su njegov sin Ante Todorić, zadužen za maloprodaju, bivši zamjenik ministra financija Damir Kuštrak, negdašnji šef kabineta predsjednika Republike Franje Tuđmana Gordan Radin, Mislav Galić, još jedan menadžer Agrokora koji je zanat ispekao u Ledu, Tomislav Lučić i Hrvoje Balent. (Slobodna Dalmacija)