konzum-sopot-fotonaponski-paneli-grupa-3Sustav solarnih ćelija instaliran je u Konzum maxi Sopotu

Trgovački lanac Konzum je u suradnji s tvrtkom Siemens stavio u funkciju svoj prvi projekt fotonaponskih sustava solarnih ćelija na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot u Zagrebu.

“Navedeni pilot projekt sastavni je dio Konzumovog poslovanja u skladu s održivim razvojem u sklopu kojeg će se po prvi put do sada koristiti obnovljivi izvori energije”, ističu iz Konzuma.

Ovako proizvedena energija u prvoj fazi koristit će se za potrebe opskrbe funkcija redovnog poslovanja prodavaonice, čime će se značajno smanjiti troškovi potrošnje energije na nivou ovog prodajnog mjesta.

Površina kolektora izrađenog od monokristaliničnih silicijevih ćelija iznosi 60 m², a njegova instalirana snaga iznosi 9,4 kW. Očekuje se da će ovaj sustav imati godišnju proizvodnju od 9,9 MWh čime će se osigurati povrat investicije nakon otprilike sedam godina korištenja.

Sustav čine fotonaponski paneli domaćeg proizvođača tvrtke Solvis d.o.o. iz Varaždina te najsuvremeniji Siemens fotonaposki inverter serije PVM s ostalom pratećom mjernom i zaštitnom opremom. Radi se o prvom sustavu sa Siemensovom opremom, koji je izveden i pušten u rad u samo 30 dana, a izvoditelj sustava je tvrtka D.V.V. d.o.o. iz Zagreba, navodi se u priopćenju.

Nakon evaluacije ovog projekta u Konzumu planiraju uporabu obnovljivih izvora energije proširiti i na druga veća prodajna mjesta.