Misliti na druge

Iako se u recentnim formulacijama nerijetko koriste i termini “post-covid” rekao bih temeljem realnih pokazatelja koji dolaze iz društva i s tržišta da smo još daleko od toga da pandemiju možemo ostaviti u prošlosti. Nažalost, ona u predominantnoj mjeri određuje svakodnevni život i premda smo se već navikli na te mjere ponašanja teško da se to može nazvati uobičajenom svakodnevicom. Riječ je o jednoj sasvim novoj paradigmi ponašanja koja je tu da ostane i upravo u tom smjeru idu projekcije i brojnih ekonomskih stručnjaka a to je da se trebamo naviknuti i da tu kovanicu novo normalno trebamo prekovati tako da izbacimo prefiks novo. Ostaje nam normalno.

Klikni i prelistaj

Pandemija je možda upravo sada na svome vrhuncu, ekonomski gledano. Godinu i pol dana usporavao se globalni lanac opskrbe, bilježio se manjak kontejnera i brodova, a potražnja je sve više rasla pa time i cijena prijevoza. Bilo je samo pitanje vremena kada će se rast takvih inputa preliti na cijelo tržište i očitovati na finalnim cijenama roba i usluga koje kupujemo. Iz Velike Britanije stižu slike praznih polica u supermarketima, kupce se putem poruka na policama poziva da ne kupuju više od pet artikala pojedinog proizvoda kako bi i drugima ostalo. Da, treba misliti na druge u svakom slučaju. Cijela ova pandemija uistinu nosi upravo tu poruku na svim područjima života i rada – treba misliti na druge. Čuvati sebe, ali misliti i na svoje bližnje.

Nije upitno hoće li se globalni lanci opskrbe stabilizirati. Hoće. Samo je pitanje vremena. Ipak, sve će to donijeti i određene promjene pa već sada vidimo primjere brojnih kompanija koje skraćuju svoje opskrbne lance premještanjem proizvodnje bliže mjestima prodaje. To u konačnici može imati i značajan pozitivan učinak na lokalna gospodarstva.

Pozitivan učinak svakako ima i mogućnost prezentacije proizvoda svjetskoj publici, što je omogućila Anuga, najveći sajam koji je ove godine održan bilo gdje u svijetu. Na ovoj vodećoj izložbi hrane i pića bilo je značajno manje izlagača i posjetitelja u usporedbi s 2019. godinom, što je bilo i za očekivati, ali je i dalje sajam itekako opravdao očekivanja i uputio poruku optimizma, suradnje i važnosti prehrambene industrije za cijeli svijet. Na sajmu je nastupilo i 15 hrvatskih izlagača koji su na najbolji način predstavili hrvatsko gospodarstvo svjetskoj sceni.

Uz izvješće s Anuge, obradili smo i dvije važne teme koje se odnose na tehnologiju poslovanja u maloprodaji – primjenu informacijskih tehnologija te zaštite i sigurnosti u maloprodajnom poslovanju. Tu su i dva zanimljiva intervjua – sa Svjetlanom Stanićem, vlasnikom Stanić grupe koja je upravo preuzela Marasku, te s vlasnicima Zmajske pivovare, Andrejom Čapkom i Hrvojem Čirjakom. I još pregršt drugog zanimljivog sadržaja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!