Klub milijunaša (The Millionaires’ Club) prestižna je skupina rezervirana za brendove koji su u prošloj godini prodali milijun ili više 9-litarskih pakiranja jakih alkoholnih pića. Na ovogodišnjem se popisu milijunaša našlo ukupno 148 brendova, od kojih je čak 90 ostvarilo rast volumena, iako je sektor u globalu zabilježio pad količinske prodaje od 2,3 posto.

Shay Waterworth, urednik izdanja Klub milijunaša u magazinu Drinks International, u svom uvodnom obraćanju podsjeća kako industrija jakih alkoholnih pića nikada nije prolazila kroz teže razdoblje prepuno izazova kao što se to dešava trenutno. “S obzirom na to da trgovinski ratovi između EU-a i SAD-a stvaraju sumornu perspektivu za buduću trgovinu, uz globalnu pandemiju koja uzrokuje restrukturiranje industrije u 2020. godini, teško je reći u kakvom ćemo stanju biti u ovo vrijeme sljedeće godine”, naglašava Waterworth dodajući kako će ovo izdanje Kluba milijunaša ipak biti jedna od rijetkih stvari na svijetu na koje trenutna pandemija nema utjecaja jer se podaci odnose na prodaju ostvarenu u 2019. godini, to jest period prije stupanja izolacije i socijalne distance na snagu.

Na ovogodišnjem popisu brendova milijunaša, 90 od 146 članova ostvarilo je rast volumena. Po dobrom starom običaju u tome prednjače džin i indijski viski. Još jednom, soju div Jinro je broj 1 žestica na svijetu po ostvarenoj prodaji. Ovaj je brend dodao osam milijuna 9-litarskih pakiranja u promatranih 12 mjeseci, a od 2016. godine njegova je prodaja porasla za iznos cijele godišnje količinske prodaje Diageovog brenda Captain Morgan, čineći njegovu vladavinu na vrhu popisa praktički nenadmašivom.

“Iako će 2020. ostaviti trajni ožiljak na industriji jakih alkoholnih pića, s obzirom na privremeno ukidanje prodaje u HoReCa kanalu i povećani pritisak na distribucijske usluge kao rezultat covida-19, možemo očekivati veliku promjenu u broju milijunaških brendova sljedeće godine. Nadam se da se mogu osvrnuti na 2020. s pozitivnim pogledima o tome kako se industrija prilagodila promjenama i uspjela napredovati u postpandemijskom svijetu. Ali da bismo stigli do tamo, moramo se potruditi da ostanemo sigurni i zdravi”, poručio je Waterworth.

OBILJEŽJE KRETANJA
Vrlo ograničen broj mjesta rezerviran je u Klubu milijunaša za brendove žestica koji su prodali više od milijun 9-litarskih pakiranja u 2019. godini. U ovogodišnjem izdanju ekskluzivnog kluba imamo 148 članova, ali prije nego prijeđemo na pojedine trendove, pogledajmo okvirne podatke o volumenu kategorije u 2019. godini. Prema podacima Euromonitor Internationala, globalna potrošnja jakih alkoholnih pića smanjena je u 2019. godini za 2,3 posto u usporedbi s godinom prije. Tome negativnom trendu najviše je pridonijela kategorija “Ostale žestice”, koja se sastoji od regionalnih pića kao što su pisco i raki. Ova je kategorija pala za 3,5 posto. Sve ostale kategorije zabilježile su rast na međugodišnjoj razini.

S obzirom na to da je fokus na brojkama za 2019. godinu, volumeni nisu pod utjecajem izbijanjem pandemije covida-19. Međutim, trgovinski rat između SAD-a i Kine imao je značajan utjecaj na industriju u prošloj godini. Američka prodaja rasla je 3,3 posto, na rekordnih 239 milijuna pakiranja, što je za 7,6 milijuna pakiranja više nego u 2018. godini, unatoč recipročnim tarifama koje su uspostavljene na američke žestice u nekim od najvažnijih trgovinskih partnera SAD-a. Prema riječima Chrisa Swongera, predsjednika Vijeća destilerija SAD-a (Distilled Spirits Council of the United States), tarife uspostavljene na američki viski od strane Europske unije “uzrokuju osjetan pad u izvozu američkog viskija”. On dodaje: “Ako se ovi trgovinski prijepori ne riješe uskoro, čini se da ćemo izvještavati i o padu sektora na američkom tržištu, što će ugroziti radna mjesta i trend solidnog rasta u SAD-u.”

Nimalo iznenađujuće, džin je najbrže rastuća kategorija jakih alkoholnih pića. Zabilježio je rast volumena od 12 posto zahvaljujući sve većoj popularnosti na većini tržišta diljem svijeta. Tekila i mezcal ostvarili su drugi najveći rast, što je potaknuto skokom popularnosti premium žestice od agave u SAD-u i Europi, dok Bacardijev Patrón predvodi rast ove kategorije nakon akvizicije početkom 2018. godine. Viskiji su također u dobrom rastu ostvarujući za 15,5 milijuna pakiranja veću prodaju u 2019. u odnosu na raniju godinu. Gledajući trendove na listi milijunaša, ovaj rast potiče segment indijskog viskija te međunarodni brendovi kao što su Jameson i Jim Beam, koji ostvaruju konstantno visoku stopu rasta.

TRENDOVI U 2020.
Proglašenje covid-19 globalne pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije poslala je veliku većinu svijeta u izolaciju početkom 2020. godine. To je globalnu industriju pića stavilo u situaciju bez presedana pri čemu je ogromna većina HoReCa kanala bila zatvorena, dok je maloprodaja bilježila skok stavljajući time pritisak na uvoz i distribuciju. Zemlje su uspostavile različite mjere za izolaciju i socijalnu distancu, što je imalo raznolik utjecaj na prodaju alkohola. Indija i Južnoafrička Republika zabranile su prodaju svih oblika alkoholnih pića tijekom punih šest tjedana u nastojanju da spriječe širenje virusa i umanje broj kriminalnih djela tijekom izolacije, što će vjerojatno dovesti do pada volumena prodaje na razini 2020. godine. Mark Meek, izvršni direktor agencije za istraživanje tržišta IWSR, koja je specijalizirana za jaka alkoholna pića, ističe: “Skokovit rast internetske prodaje, uz kupovanje zaliha od strane kupaca u maloprodajnim objektima, do sada nije uspjelo popuniti rupu nastalu padom HoReCa kanala prodaje zbog prisilnog zatvaranja barova i restorana diljem svijeta.”

I dok će pandemija vrlo vjerojatno dovesti do globalne recesije i značajnog gubitka radnih mjesta, to u kratkom roku još uvijek može biti dobro okruženje za premium brendove. Brandy Rand, direktor operacija IWSR-a za Sjevernu i Južnu Ameriku, dodaje: “U svim kategorijama svjedočimo konstantnim trendovima premiumizacije dok se potrošači prebacuju s potrošnje u lokalima na potrošnju kod kuće.”