“Alkohol ubija… znamo, o znamo,
Znamo da alkohol škodi,
No rakije, rakije, rakije amo,
Jer utjehe nema u vodi.”

Možda utjehu nismo toliko tražili u rakiji, kao što govore Cesarićevi stihovi, ali briga za budućnost, strah i nesigurnost uzrokovana koronakrizom sigurno je utjecala na to da se jaka alkoholna pića nađu u košaricama 17% više hrvatskih kućanstava u prvih osam mjeseci prošle godine, a trend rasta nastavlja se i u ovoj godini, iako ne takvim intenzitetom (+10%).

Kategorija jakih alkoholnih pića u prvih osam mjeseci bilježi rast vrijednosne i količinske prodaje, a segment s najvećim rastom je whisky.

Likeri dominiraju kategorijom i drže 38% vrijednosne prodaje kategorije za potrebe kućanstava u prvih osam mjeseci ove godine, a pronašli smo ih u 39% ukupnog broja košarica koje sadržavaju jaka alkoholna pića.

Gin je posljednjih godina doživio veliki povratak. Navodno je i sama kraljica Elizabeta velika ljubiteljica gina i voli popiti koktel uz ručak, a neki čak idu tako daleko pa tvrde da se tajna dugovječnosti njezinog veličanstva krije upravo u ginu.

Ne znamo slažu li se hrvatska kućanstva s tom tvrdnjom, ali u prvih osam mjeseci ove godine kupilo ga je njih 11%, što je 23% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Čini se da i whisky proživljava svoju renesansu i privlači sve veći broj poklonika među hrvatskim kućanstvima – njih 107.649 ga je kupilo u prvih osam mjeseci, što je čak 26% više u usporedbi s godinom prije.

Iako je potrošnja jakih alkoholnih pića povećana među svim generacijama, Milenijalci su najviše povećali potrošnju na kategoriju u prvih osam mjeseci ove godine, dok su u isto vrijeme prošle godine Baby Boomeri bili glavni generatori rasta. Segmenti u kojima Milenijalci bilježe vrijednosni udio veći od prosjeka za kategoriju su kokteli, rakija i whisky, dok su kod Baby Boomera to brandy&cognac i likeri.

Nakon proljetnog popuštanja mjera i uspješne turističke sezone malo smo se opustili i mogli bi reći da vrijedi ona – udri brigu na veselje!