Distribuciju Red Bulla Atlantic je dobio relativno nedavno, u prosincu 2010., no nisu htjeli komentirati zašto je ugovor raskinut, piše Poslovni dnevnik.

Megapopularni energetski napitak Red Bull od iduće će godine na tržištu Hrvatske umjesto Atlantic grupe distribuirati Jamnica. Pomalo iznenađujuću vijest potvrdili su nam u koncernu Agrokor Ivice Todorića, koji je vlasnik Jamnice.

“Točna je informacija da će Jamnica biti distributer Red Bulla od 2013. za hrvatsko tržište”, rekla je Anja Linić, direktorica za Odnose s javnošću koncerna Agrokor.

Vijest je iznenađenje s obzirom na to da je Atlantic grupa, kao jedan od najjačih distributera u regiji, poznata po tome što distribuira najpoznatije strane brendove poput Ferrera, Wrigleya, Hippa i drugih.

Dodatno začuđuje što su distribuciju austrijskoga Red Bulla preuzeli relativno nedavno: u prosincu 2010. godine. U Atlantic grupi nisu htjeli komentirati zašto je raskinut ugovor za distribuciju Red Bulla.

Kad su potkraj 2010. potpisali ugovor s Red Bullom, iz te je kompanije priopćeno da ih “raduje što ih je Red Bull prepoznao kao najboljeg distributera na hrvatskom tržištu”, te su istaknuli kako su “sigurni da će kao distribucijski partner ispuniti očekivanja i planove koje su zacrtali”. Koliku financijsku vrijednost posla s distibucijom Red Bulla očekuju, u Agrokoru nisu htjeli otkrivati.

“Razina prodaje i budžeti dogovoreni su s dobavljačem. Jamnica ima najjaču distributivnu mrežu u Hrvatskoj s 20 distributivnih centara i 150 vlastitih vozila za distribuciju”, objasnila je Linić.

Što se pak tiče Atlantic grupe, koja je 90-ih i razvila poslovanje na temelju snažne distribucije poznatih svjetskih brendova, otkako je preuzela Droga Kolinsku, udio vlastitih proizvoda znatno se povećao.

Tako njihova distribucija premašuje 73 posto ukupne prodaje (prema podacima za devet mjeseci 2012. godine). Prema podacima za 2011., prodaja kompanije u segmentu distribucije premašila je 2,7 milijardi kuna.

Atlanticova je strategija daljnje širenje distribucije proizvoda svojih principala bez obzira na to što je akvizicijom Droge Kolinske postala velikim dijelom proizvodna grupacija.

Inače, Red Bull je lani diljem svijeta prodao više od 4,6 milijardi limenki. Proizvodnja tog pića počela je 1987. u Austriji, a danas se izvozi u 164 zemlje. (Poslovni.hr)