Nova Ljubljanska banka (NLB) donijela je uz suglasnost slovenske vlade odluku o prodaji svojih dionica koncernu Agrokor, objavili su u petak ujutro slovenski mediji.

Slovenski radio, koji se poziva na neslužbene navode, tvrdi da se NLB u četvrtak, kao prva članica u konzorciju koji je pregovarao s Agrokorom o prodaji ukupno 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca odlučila na potpisivanje ugovora, uz odobrenje vlade.

Da je NLB kao banka u vlasništvu države uz privolu vlade potpisala ugovor o prodaji svojih dionica Agrokoru javlja i ljubljansko “Delo”, uz ocjenu da će se s prodajom sada vjerojatnu suglasiti i ostali članovi prodajnog konzorcija sastavljenog od banaka i skupine Pivovarne Laško (PL) čiji nadzorni odbor prema očekivanju odluku treba donijeti u petak.

Predsjednik nadzornog odbora PL-a Vladimir Malenkovič izjavio je u petak ujutro za slovenski radio da su “pred teškom zadaćom” i da će na osnovi obimne dokumentacije odvagnuti među razlozima za i protiv prodaje, no da su banke vjerovnici još 2010. godine preporučile Pivovarni Laško prodaju Mercatorovih dionica kao nestrateške investicije.

“Delo” javlja da je Agrokor u završnim pregovorima vlasnicima ponudio 120 eura po dionici Mercatora, te da bi prema tome ako ga u cijelosti preuzme vlasnici dobili ukupno 450 milijuna eura.

“Snažno podržavamo Agrokor i njegovo preuzimanje Mercatora”, rekao je u razgovoru za “Delo” Axel Reiserer iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Financijski analitičar Andraž Grahek izjavio je za Slovenski radio da u nekoliko idućih dana još ne očekuje potpisivanje konačnog ugovora o prodaji Mercatora Agrokoru.

Ako do realizacije posla ne bi došlo, onda bi vjerovnici Mercatora koji je lani poslovao s gubitkom vjerojatno zahtijevali da on bude dokapitaliziran, ocijenio je Grahek. (H)