U organizaciji Turističke zajednice grada Vrbovca i pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH u Vrbovcu se od 24. do 26. kolovoza 2012. održava 32. po redu tradicionalna turističko-kulinarska manifestacija “Kaj su jeli naši stari”, najavili su na današnjoj prezentaciji u Zagrebu organizatori manifestacije.

kaj-su-jeli-nasi-stari-2012-predstavljanje-largeOtvorenje ovogodišnje manifestacije, čiji su suorganizatori Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradska zajednica sportskih udruga Vrbovec, održava se u subotu, 25. kolovoza, u 11,00 sati na Ljetnoj pozornici. Generalni sponzor manifestacije je PIK Vrbovec – Mesna industrija d.d.

Na press konferenciji program su predstavili direktorica Turističke zajednice Vrbovac Ana Bakar, zatim gradonačelnik grada Vrbovca Vladimir Bregović i direktor marketinga PIK Vrbovca Gašpar Novak.

“Već 32. godinu za redom pratimo manifestaciju ‘Kaj su jeli naši stari’ te moram priznati kako smo uistinu ponosni što svake godine zajedničkim snagama rastemo te postajemo jedna od najvažnijih gastronomsko-kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. PIK Vrbovec uvijek se vrlo rado uključuje u projekte lokane zajednice, a pogotovo kad je riječ o očuvanju narodne baštine. Uz dobru zabavu na manifestaciji organizirat ćemo i dobrotvornu akciju ‘Humanitarna PIK Mortadela’ te tako cijeloj priči dati društveno odgovoran karakter”, istaknuo je Novak.

U sklopu akcije “Humanitarna PIK Mortadela”, pod stručnim vodstvom poznatog kuhara Branka Ognjenovića, pripremat će se delicije od 200 kilograma teške PIK Mortadele, koje će svi posjetitelji moći kušati uz dobrovoljan prilog.

Sav prikupljen novac bit će doniran udruzi “NADA” Vrbovec za djecu s posebnim potrebama za terapijsko jahanje, a PIK Vrbovec će na svaku prikupljenu kunu dodatno pokloniti još 1 kunu.

Manifestacija “Kaj su jeli naši stari” jedinstvena je turističko-kulinarska priredba i degustacijsko-prodajna smotra jela i običaja vrbovečkog kraja koja svake godine privlači sve više posjetitelja, a održava se svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu.

To je atraktivna smotra kulinarskih umijeća ljudi ovoga kraja i svakako jedna od najznačajnijih manifestacija. Starinska narodna jela dio su narodnog identiteta, a manifestacija omogućuje da se ta tradicija održi i da stara jela i recepti dobiju nove poklonike, rečeno je na predstavljanju.

Tako sve posjetitelje, koji će ove godine od 24. do 26. kolovoza pristići u Vrbovec, očekuju najrazličitije slasne delicije koje će spravljati vrijedne članice udruga žena vrbovečkog kraja.

Generalni sponzor manifestacije “Kaj su jeli naši stari” PIK Vrbovec također priprema neka iznenađenja pa nas u subotu i nedjelju od 11,00 sati očekuje gastro show PIK-a Vrbovec uz besplatnu degustaciju hrane na Trgu Petra Zrinskog.

Uz to, udruga žena vrbovečkog kraja organizira štruklijadu pod nazivom “Mamica su štrukle pekli“ u subotu i nedjelju od 13,00 sati, a Vrbovečka udruga vinara i vinogradara organizira “Kaj su pili naši stari” u Vinskom domu na Gradskoj tržnici u subotu i nedjelju od 10,00 do 22,00 sata.

Tu je i bogat sportski program, a posebno se ističe nogometna utakmicu Debeli-Mršavi, koja će se održati u u nedjelju u 18,00 sati na Gradskom stadionu Vrbovec.

Ne smijemo zaboraviti ni brojne kreativne radionice koje nas očekuju za vrijeme trajanja manifestacije pa vas pozivamo da povedete i svoje najmlađe i sudjelujete u izradi ukrasa od cvijeća, izradi lutaka ili se pridružite u subotu od 17,00 – 19,00 sati u Dvorcu Patačić kreativnoj radionici “Igrajmo se ambalažom”, koju vode Ivica Skoko i Ivan Alduk, stoji u pozivnici organizatora.

Uz fina tradicionalna jela, organizatori manifestacije “Kaj su jeli naši stari” mogu se ove godine podičiti i bogatim kulturno-umjetničkim programom s mnoštvom sudionika koji će zajedno izvesti oko stotinjak različitih programa.

Bit će tu za svakoga ponešto, a večernje sate obogatit će zvučna glazbena imena: Maja Šuput, Jura Stublić i grupa Film te bendovi Drvored, KenKedenKe, Gašo Band, Picc Band, Colors of Groove, Crossroads, Bad Mushrooms te tamburaški sastav Svita.

Brojne su zanimljivosti koje svakog posjetitelja bogatog programa 32. po redu turističko-kulinarske manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ mami u Vrbovec!

Organizator se pobrinuo da HŽ ponovno doveze posjetitelje iz Zagreba i okolice posebnim izletničkim vlakom “Potepuh” koji i u subotu, 25. kolovoza, u 10,00 sati kreće s Glavnog kolodvora i staje u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu, a povratak za Zagreb iz Vrbovca je u 21,41 sati.

Program manifestacije pogledajte ovdje.