Green Planet Production-midiMala osječka tvrtka Green Planet Production planira osvojiti hrvatsko i svjetsko tržište proizvodom za koji njen vlasnik Vlatko Kalapoš tvrdi da je jedinstven u svijetu. Zove se Detox i namijenjen je uklanjanju kemikalija (pesticida, voska) i ostale prljavštine s voća i povrća .

Sprej je laboratorijski testiran te je, ističe Kalapoš, 100 posto prirodan i ekološki. Baza mu je soda bikarbona.

“Na formuli smo radili dvije godine. Iza nas su sati istraživanja na Poljoprivrednom fakultetu i Zavodu za javno zdravstvo te razgovora s liječnicima, nutricionistima i kemičarima. Bit je u kemijskoj reakciji koja razgrađuje ostatke kemikalija i voska na kori voća i povrća”, objasnio je za tportal Kalapoš.

Dovoljno je, kaže, poprskati, na primjer jabuke ili salatu sprejem Detox, pričekati pet minuta i nakon toga ih oprati pod mlazom vode. Sprej ujedno sprečava tamnjenje voća i povrća. Na isti način mogu se Detoxom oprati i radne plohe, kuhinjski pribor i ruke.

“Ideja za ovakav proizvod došla nam je prije nekoliko godina. Njime ne napadamo proizvođače voća i povrća i uvjereni smo da su naši voćari i povrtlari korektni te da nema zagađivanja. Ali ono što nam dolazi iz uvoza bere se nezrelo i dozrijeva u komorama i hladnjačama. Tretira se raznim stvarima kako bi se ubrzalo dozrijevanje i produljila trajnost. Otud masne naslage i vosak koje ne možete u potpunosti ukloniti samo vodom”, istaknuo je Kalapoš.

U projekt je ušao sa svojim rođakom, dipl. ing. Zvonkom Šalekom, dugogodišnjim zaposlenikom Plive i Neve. Šalek sada vodi razvoj i proizvodnju u Green Planetu.

Detox se od kraja prošle godine nalazi u prodaji, a može ga se naći u nekoliko velikih trgovačkih lanaca. Kalapoš je dogovorio distribuciju s Orbicom Branka Roglića, jednom od najvećih europskih distributerskih tvrtki.

“Uz pomoć preporuke stupili smo u kontakt s glavnim direktorom Orbica, Stjepanom Roglićem, koji se oduševio proizvodom. Sklopili smo ekskluzivni ugovor s njima da nam pokriju Hrvatsku i zemlje istočne Europe, u kojima su inače prisutni. Za zapadnu Europu sami ćemo tražiti partnere”, rekao je Kalapoš.

Detox se trenutno proizvodi u dva pogona. Jedan je kod Samobora, a drugi na Radničkoj cesti u Zagrebu. Proizvedene količine ovise o narudžbama, a dosad je iz pogona izašlo oko 30.000 komada.

Kalapoš je zadovoljan time kako ide prodaja iako ističe da će se pravi rezultati vidjeti nakon prve jače reklamne kampanje koju planira za kraj ovog mjeseca.

U ovoj godini Green Planet bi trebao lansirati na tržište još jedan proizvod. Također je riječ o spreju, ali namijenjenom za čišćenje i dezinfekciju klimatizacijskih uređaja u automobilima. (tportal.hr)