Za tjednu nabavku hrane četveročlanoj obitelji u Hrvatskoj potrebno je 18,5 posto prosječne tjedne plaće, pokazuje istraživanje kompanije “MoveHub”, koja je specijalizirana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje.

kupovina-nabavka-shopping-midiZa tjednu nabavku hrane za četveročlanu obitelj u zemljama regije potrebno je od 14,41% do 39,19% prosječne tjedne plaće. Istraživanje je provedeno tako što su obrađene lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput kruha, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi uspoređeni s prosječnim plaćama u tim državama.

Istraživanjem “MoveHuba” o troškovima nabavke hrane obuhvaćene su 122 države, a od zemalja regije najbolje je plasirana Slovenija, u kojoj se za tjednu kupovinu hrane izdvaja svega 14,5% prosječne tjedne plaće, dok je u Srbiji potrebno izdvojiti 31,3 posto prosječne tjedne plaće.

Ispred Crne Gore koja je zauzela 44. mjesto s 28% prosječne plaće je Makedonija, u kojoj četveročlana obitelj izdvoji 20% prosječne tjedne plaće za spomenute namirnice. Lošije plasirane od Srbije su Albanija i Bosna i Hercegovina.

Srbija se, inače, nalazi u društvu država poput Kostarike, Južne Afrike, Perua i Jordana.

Na vrhu liste je Uganda, u kojoj je za tjednu nabavku hrane potrebno čak 275,86% prosječne tjedne plaće u toj zemlji. Slijede Etiopija sa 257,46% i Kenija sa 215,24%. Najmanje troškove za tjednu košaricu hrane imaju četveročlane obitelji u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62% prosječne tjedne plaće, a slijede Makao, Kuvajt, Singapur i Emirati. (eKapija.com)