mirko-sarovic-midiZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović očekuje da će Bosni i Hercegovini ove godine biti odobren kontingent do 10.000 tona izvoza mesa u Tursku.

“Očekujem da će Bosna i Hercegovina i u 2016. godini dobiti odgovarajući kontingent izvoza mesa u Tursku, koliko su u ovom trenutku izvozne mogućnosti BiH. To je, rekao bih, okvirno količina izvezena u 2015. godini. Moja očekivanja su da to bude do 10.000 tona, jer mislim da veće mogućnosti BiH u ovom trenutku ne postoje”, istakao je Šarović u razgovoru za Anadoliju.

Šarović je potvrdio kako u siječnju nije bilo izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku s obzirom na to da se tek očekuje raspisivanje odgovarajućeg tendera. To, naveo je Šarović, rade turske institucije, odnosno nadležne robne rezerve Turske pod kontrolom Ministarstva ekonomije.

“To je nešto što će vjerovano uslijediti u narednom periodu”, naglasio je Šarović.

On je negirao informacije da je posao izvoza mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku propao, odnosno da se to neće nastaviti zbog mogućih malverzacija s porijeklom mesa pojedinih domaćih proizvođača u BiH.

“Informacije koje imamo iz Turske ukazuju na to da će Bosna i Hercegovina biti zemlja koja će i dalje izvoziti meso i mesne prerađevine u Tursku”, naveo je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kazao je kako nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, ovisno od nadležnosti, vrše kontrolu izvoznih objekata te da se to radi kontinuirano.

“To se radi već duže vrijeme. U taj dio posla uključene su entitetske inspekcijske institucije s obzirom na to da su veterinarske službe u nadležnosti entiteta. Mi smo sa svoje strane upozorili na potrebu da se izvozni objekti kontroliraju. S jedne strane, predmet našeg nadzora i kontrole je i izdavanje izvoznih certifikata o porijeklu, jer za izvoz mesa u Tursku neophodno je poštivati pravila porijekla. Taj dio posla radi Vanjskotrgovinska komora BiH. U više navrata smo imali razgovore, konzultacije, dogovore i kontrolu onoga što su oni radili tijekom 2014, odnosno 2015. godine i tražili smo od njih da pooštre kontrolu i da izdavanje certifikata dignu na veći, profesionalniji nivo s obzirom na to da se radi o javnim ovlaštenjima koje su dobili od BiH. U tom smislu, ukazali smo na određene propuste”, naglasio je Šarović ne želeći govoriti o detaljima.

On je naveo kako i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vrši nadzor, odnosno da je počela kontrola izvoznih objekata. Misli se na one kompanije koje su dobile posao za Tursku, a to obavljaju, naveo je Šarović, iz objekata koji su primljeni od Kancelarije za veterinarstavo i nadležnog turskog inspekcijskog tijela.

“I ti nalazi su upućeno entitetima, ministarstvima, ali i određenim službama koje trebaju provjeriti da li u svemu tome ima zloupotrebe, odnosno krivičnog djela. Što se tiče BiH, odnosno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izdali smo nalog da se zabrani dalje izdavanje izvoznih certifikata za dva objekta. Ali, dok se ne izvrše dodatne, detaljnije provjere ne bismo špekulirali imenima tih izvoznih objekata”, naglasio je Šarović.

Poručio je da je sve što je do sada napravljeno i što se radi u smislu kontrole i nadzora upravo radi toga da bismo uvjerili tursku stranu da BiH posao oko izvoza mesa želi da uradi u skladu s međusobnim dogovorom, odnosno odlukom turske Vlade.

“Želimo ih uvjeriti da smo mi sposobni da ispunimo date obaveze, da uklonimo sve nedostatke, pa i da sankcioniramo moguće zloupotrebe. To je suština. O poduzetim aktivnostima obavijestili smo i tursku stranu tako da su oni apsolutno bili u toku i to je jednostavno suština naših kontrola. Ovaj posao treba biti u interesu BiH, interesu proizvođača, a ne u interesu bilo kakvih grupa ili onih koji su skloni da prave zloupotrebe. To je potpuno jasno, bez ikakvog dvoumljenja”, naveo je Šarović.

Poručio je kako će nastojati da posao s izvozom mesa bude nastavljen i u 2016. godini.

“Izražavam uvjerenje da će tako di biti, jer sve ovo što smo do sada poduzimali upravo je radi toga da bi BiH mogla nastaviti ovaj važan posao i da on bude u interesu farmera, proizvođača mesa u BiH, a ne samo nekoliko pojedinaca”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Mirko Šarović. (oslobodenje.ba)