Konditorska industrija Kandit u prvom je tromjesečju ostvarila rast ukupnih prihoda za šest posto te rast EBITDA za 23 posto, objavili su iz kompanije.

“U prvom kvartalu 2021. godine Kandit je nastavio ostvarivati pozitivne poslovne učinke unatoč poslovanju u uvjetima pandemije. Ostvaren je rast ukupnih prihoda od šest posto, dok su prihodi od prodaje veći za 11 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Bitno je istaknuti da je nastavljen rast EBITDA koja je za prvi kvartal ove godine veća za 23 posto”, izjavila je u priopćenju članica Uprave Dajana Mrčela.

Navodi se kako je i u zahtjevnom poslovnom okruženju Kandit fokusiran na daljnje unaprjeđenje poslovanja kroz efikasno upravljanje troškovima, tehnološki napredak te inoviranje proizvodnog programa.

Projekti, koji su u 2020. zbog krize izazvane pandemijom covid-19 stopirani ili prolongirani, realizirat će se ove godine te su sve razvojno-marketinške aktivnosti usmjerene na njihovu realizaciju, najavili su iz Kandita.

U priopćenju podsjećaju i da je prodaja u konditorskoj industriji u značajnoj mjeri sezonskog karaktera. “Dok je u 2020. godini već u prvom kvartalu zabilježen slabiji promet za prigodni program, ove se godine osjetio određeni potrošački optimizam te je program za uskrsne blagdane i obilježavanje određenih datuma realiziran prema planu, kako u Hrvatskoj tako i na izvoznim tržištima”, navode iz Kandita.

Neto dobit lani 9,1 milijun kuna
Ta je osječka konditorska tvrtka na svojim intenet strancama objavila i revidirano financijsko izvješće za 2020. godinu, prema kojemu je neto dobit Kandita u prošloj godini iznosila 9,1 milijun kuna, što je značajno povećanje u odnosu na godinu ranije kada je bila 1,9 milijun kuna.

EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je iznosila 34,1 milijun kuna, što je rast od 23,6 posto u odnosu na 2019. godinu.

Mrčela u priopćenju ističe kako su “fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju situaciji s koronavirusom rezultirali ostvarenom EBITDA od 34,06 milijuna kuna u 2020. godini, uz maržu od 13,5 posto odnosno rastom od 24 posto u odnosu na 2019. godinu”.

Izvozna orijentacija tvrtke te realiziranje novih poslova na izvoznim tržištima rezultirali su udjelom izvoza u prihodima od prodaje od 47 posto, istaknula je.

Prema podacima iz izvješća, poslovni prihodi Kandita lani su ostvareni u iznosu od 251,8 milijuna kuna i niži su 4,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 6,1 posto, na 245,2 milijuna kuna. Pritom na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 129,1 milijun kuna i manji su 9,2 posto, dok je na inozemnim tržištima ostvareno 116,1 milijun kuna prihoda od prodaje ili 2,3 posto manje.

Na hrvatskom tržištu je ostvareno 53 posto, a na inozemnim tržištima 47 posto realizacije, navodi se u izvješću.

Poslovni rashodi prošle su godine iznosili 238,7 milijuna kuna i manji su za 6,8 posto nego u 2019. godini.

U priopćenju Kandita se ističe da su preduvjet rasta i razvoja investicije i kontinuirano ulaganje u nove projekte tako da je u 2020. godini realizirano 1,9 milijuna kuna kapitalnih ulaganja.

Najznačajniji projekti usmjereni su na tehnološko unapređenje procesa proizvodnje čime se osigurava podloga za optimizaciju troškovne učinkovitosti i povećanje kapaciteta, naglašavaju iz Kandita. (Hina)