Nekada posrnuli mljekarski div danas je najnapredniji proizvodni pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i JI Europi te ponos grada Karlovca.

KIM Mljekara Karlovac d.o.o. danas je svečano obilježila 50 godina poslovanja, uz prisustvo brojnih uzvanika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, županijskih i gradskih vlasti te velikog broja partnera i kooperanata.

Povijest KIM Mljekare Karlovac započinje 1968. godine otvaranjem proizvodnog pogona za preradu svježeg sirovog mlijeka, tada u sklopu Udruge „Zagrebačka mljekara“. Tijekom godina mljekara proširuje asortiman, 1979. godine mijenja ime u KIM – Karlovačka industrija mlijeka te unapređuje proizvodne tehnologije i kapacitete, da bi od 1991. do 1995. godine tvornica, uslijed ratnih zbivanja, radila uz prekide. Nakon 1995. godine ponovno se uspostavlja kontinuirana proizvodnja, a KIM Mljekara Karlovac prolazi kroz dva mučna i neuspjela procesa privatizacije.

KIM 2008. godine ulazi u sastav zagrebačkog Dukata, a kako je u svojoj izjavi istaknula direktorica Andrea Bušić, tad počinje i veliki investicijski ciklus u karlovačku mljekaru.

– U posljednjih desetak godina, u KIM je uloženo preko 27 milijuna eura. Opremljena je linija za proizvodnju trajnog mlijeka u HDPE boce, izgrađeno je visokoregalno skladište i energana, ugrađena oprema za tretman otpadnih voda te obnovljena i automatizirana linija prijema i pasterizacije mlijeka. Zahvaljujućim tim investicijama, stručnosti naših zaposlenika te industrijskoj ekspertizi i podršci Dukata, KIM je danas vodeći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sustavu grupe – istaknula je Andrea Bušić.

KIM danas plasira svoje proizvode u 14 zemalja, od toga u 7 zemalja Europske unije – Italiju, Dansku, Švedsku, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju i Grčku i to uglavnom funkcionalna trajna mlijeka koje proizvodi za najpoznatije europske brandove.