Danas se nalazimo u sličnoj situaciji kao prije 20-ak godina kada je revoluciju donio dot.com pokret. Pojavila se tehnologija koja nosi sličnu stigmu, ali i donosi najveće promjene od dot.com doba, spremna preobraziti mnoge industrijske grane te između ostaloga duboko promijeniti svijet trgovine: blockchain.

Da sam pitao ljude što žele, rekli bi mi da žele bržeg konja!” Izjava je koja se pripisuje slavnome Henryju Fordu, a govori o tome kako zapravo inovaciju i drastične promjene uvijek guraju vizionari i ljudi koji predviđaju a ne samo bilježe potrebe tržišta. Jer u suprotnome, inovacije definirane od strane tržišta uglavnom bi se odnosile na poboljšanje postojećih stvari.

Kada govorimo o maloprodaji, često se događa da kupci zapravo niti ne znaju što im je potrebno dok se to ne pojavi na tržištu, bilo kao novi proizvod ili tehnologija koja mijenja određenu granu iz temelja. Prije dvadesetak i više godina to je bio dot.com pokret, koji je oblikovao ne samo način kupovine u godinama koje dolaze, nego i općenito stil života suvremenog društva. Kompanije poput Amazona, eBaya i PayPala predstavljaju sinonim za trgovinu danas i spadaju u općepoznate društvene pojmove. No u samim začetcima bili su egzotika, korišteni mahom od strane entuzijasta i zaljubljenika u tehnologiju, te prema glasu javnosti uglavnom: osuđeni na propast kao prolazna i nepotrebna igra.

Svakodnevnom korisniku njihovih usluga danas, često rođenom u doba kada je tehnologija već zaživjela, teško je shvatiti kako je netko uopće mogao pružati otpor nečemu što ubrzava, olakšava i u konačnici pojednostavljuje proces.

No, kako život ima svoje cikluse koji se ponavljaju, danas se nalazimo u sličnoj situaciji kao prije tih 20 + godina. Pojavila se tehnologija koja nosi sličnu stigmu, ali i donosi najveće promjene od dot.com doba, spremna preobraziti mnoge industrijske grane te između ostaloga duboko promijeniti svijet trgovine: blockchain.

PLATFORMA VISOKOG POTENCIJALA
Što je zapravo blockchain? Ako bismo išli u detalje, cijeli ovaj broj ne bi bio dovoljan, no u jednoj rečenici radi se o distribuiranom kriptiranom zapisu informacija koji se jednom kada je zapisan i potvrđen na mreži više ne može promijeniti i izbrisati, i može mu se pristupiti u svakom trenutku. Ugasiti blockchain, značilo bi ugasiti internet i svako od milijuna računala koje sudjeluju u lancu. Ako i jedno računalo postoji, zapis je na njemu.

Najpoznatiji predstavnik je svakako famozni Bitcoin koji je pokrenuo cijelu famu oko tehnologije kao nezavisno, decentralizirano sredstvo koje se može koristiti za prijenos vrijednosti (čitaj: plaćanje). No prava revolucija pojavila se s Ethereum mrežom, odnosno blockchainom koji je omogućio da se na blockchain tehnologiji razvije mnoštvo drugih usluga korištenjem koncepta tzv. pametnih ugovora. I dok je blockchain na kojemu je baziran Bitcoin samo za jednu namjenu: bitcoin, Ethereum mreža jednostavno omogućava da se razviju programi raznih namjena koji u osnovi koriste blockchain tehnologiju i sve prednosti koju ona nosi sa sobom: decentraliziranost, nepromjenjivost, povjerenje, sljedivost i dostupnost. I povrh toga, funkciju koju ima bitcoin, vrijednost, Ethereum mreža podržala je sa svojim nositeljem vrijednosti: tokenom.

Nije dugo trebalo da se prepozna prednost ove tehnologije, i unatrag dvije godine pojavilo se mnoštvo zanimljivih projekata i rješenja u raznim granama industrije koje obećavaju potpunu promjenu načina poslovanja.

SLOVENIJA PRVA U SVIJETU
Maloprodaja nije imuna na ovo. Dapače, neki od najvećih projekata obuhvaćaju upravo ovu granu. Od jednostavnih koncepata koji uključuju plaćanje kriptovalutama (Bitcoin i drugi tokeni) do iznimno naprednih rješenja namijenjenih specifičnim namjenama u maloprodajnoj industriji.

I to bliže nego možete zamisliti: u našem susjedstvu. Na sami spomen blockchain tehnologije, mnogim sudionicima industrije u regiji, pa čak i globalno na pamet pada: Slovenija. Da, naši su susjedi iskoristili rani zamah, domaće znanje, kapital i pametno upravljanje te su postali globalni lider na polju tehnologije koja je trenutno broj 1 u cijelom svijetu. Nesumnjivo je da i mi u Hrvatskoj imamo koristi od činjenice da nam je pred vratima tehnološka revolucija o kojoj priča cijeli svijet. Danas Slovenija zaista prednjači u projektima s blockchain tehnologijom, a po pitanju ICO-a (eng. “Initial Coin Offering”) načina financiranja blockchain projekata kroz prikupljanje sredstava u zamjenu za tokene, nositelje vrijednosti, Slovenija je prva u svijetu s omjerom ICO-a per capita! Zaista impresivno.

Od mnoštva projekata, u najzanimljivije vezane uz maloprodaju svakako spadaju Eligma i OriginTrail.

Projekt Eligma je napredna E-commerce platforma koja planira postati novi Amazon baziran na blockchain tehnologiji uz veliku podršku tehnologije umjetne inteligencije. Da misle ozbiljno pokazali su već u travnju kada su demonstrirali dio sustava zajedno sa svojim slovenskim maloprodajnim partnerom, ljubljanskim BTC-om, najvećim trgovačkim centrom u Sloveniji. Funkcionalnosti kao što su plaćanje kriptovalutama, predviđanje najbolje cijene za prodaju rabljene robe, direktna prodaja bez posrednika, mobilni wallet i slično samo su neke od stvari koje će naši susjedi uskoro koristiti za poboljšanje iskustva kupovine, bilo na internetu ili u trgovinama.

OriginTrail je drugi slovenski projekt koji koristi značajke nepromjenjivosti i sljedivosti koje pruža blockchain. Naime, osnovna premisa projekta je da općenito poveća sigurnost i sljedivost distribucije hrane, tako da na siguran i pouzdan način omogući sljedivost nekog proizvoda od polja do potrošačkog stola. Iako su postojali slični pokušaji u prošlosti na klasičnim tehnologijama, visoki troškovi i mogućnost zlonamjernog lažiranja rezultata takve je inicijative gurala u propast, osim za nekoliko glavnih proizvođača. Kroz OriginTrail i korištenje blockchain tehnologije takav bi se sustav praćenja omogućio i malima i velikima, uz niske troškove i gotovo neoboriv stupanj sigurnosti informacije. Ukratko, nove nam tehnologije omogućavaju proizvod koji želimo, kada želimo i s najvećim stupnjem povjerenja nego ikada do sada. Zvuči pomalo utopistički, ali široka primjena je upravo pred vratima, u našem slučaju i pred granicom!

ODGOĐENA PSD2 STVARNOST
No, dok se inovativne tehnologije probiju u široke mase, naš stari dobri novac na bankovnom računu je i dalje “kralj”, a vrijedni birokrati odlučili su nam podariti “bržeg konja” kroz regulativu koja je opisana već nebrojeno puta: PSD2. Početni entuzijazam oko revolucionarne zakonodavne promjene čija je namjera bila unificirati EU tržište u pogledu plaćanja i financijskih servisa kroz otvaranje banaka prema trećim stranama i poticanjem na inovaciju splasnuo je nakon brojnih kašnjenja u definiranju i donošenju zakona. No, regulativa je tu, stupila je na snagu 13. siječnja ove godine i lokalna zakonodavstva su je trebala implementirati u istom ili bliskom roku. Dakako, to se nije dogodilo tako da RH još kasni po tom pitanju (Slovenija je npr. već donijela zakon), pa se nadamo da će zakon biti donesen uskoro i time službeno otvoriti prostor za inovativne usluge bazirane na ovoj regulativi.

Što to zapravo znači za trgovce? Nažalost, još uvijek jako malo. Naime, glavni kočničar u konzumaciji novih pravila je enormno kašnjenje i višemjesečne rasprave oko temeljnog tehničkog dokumenta – RTS (Regulatory Technical Standards). RTS je “kuharica” koja definira na koji način će se regulativa implementirati i time definirati inovativne poslovne modele. Agonija je trajala mjesecima, završila je u veljači ove godine, ali dovela do toga da je zakon stupio na snagu a Banke imaju 18 mjeseci za prilagodbu, što zapravo znači da ne moraju postupiti po zakonu do isteka tog roka. Toliko iščekivana promjena za sada ne daje vidljive rezultate. Banke se stidljivo pripremaju koristeći blagodati zakonskog perioda za implementaciju, a sami proces certifikacije za subjekta u PSD2 okruženju dosta je rigorozan i gotovo nepremostiv za većinu sudionika u e-commerce poslovanju na našem tržištu. Hoće li to otvoriti vrata konsolidaciji tih usluga preko većih igrača i time donijeti toliko iščekivanu inovaciju, bilo kroz primjenu novih usluga u e-commerce poslovanju, ili čak fizičkoj trgovini, tek treba vidjeti kroz period koji dolazi. No, u kontekstu našeg konja s početka priče, bio on brži ili sporiji, najbitnija stvar u svemu je da se kreće prema naprijed.