Krafne s marelicom po tradicionalnom receptu kojima ne možemo odoljeti

Krafne danas dolaze u raznim finim varijantama, poput krafni s punjenjem od Lino Lade ili čokoladnih krafni. Ipak, mnogima najomiljenije ostaju tradicionalne krafne s marelicom, posute šećerom u prahu, a sve njih možete kupiti u najbližoj Pan-pek pekarnici!

Vrijeme je poklada, fašnika i maškara uz koje neizostavno idu krafne. Ako nemate vremena za pripremu, a želite razveseliti obitelj ili prijatelje finim, svježe ispečenim krafnama koje podsjećaju na one iz vašeg djetinjstva, svratite u Pan-pek!

Krafne su kolači od dizanog tijesta koje se prže u dubokom ulju, a kod nas imaju dugu tradiciju. Ne sumnjamo da i sami pamtite okus domaćih krafni u kojima ste uživali u djetinjstvu, a svima nam je sigurno u lijepom sjećanju rezanje tijesta čašom ovalnog oblika, punjenje krafni džemom od marelice i posipanje šećerom u prahu.

Tko je zaslužan za prve krafne?
Smatra se kako su krafne kolači njemačkog podrijetla, a u početku su se pržile doslovno u masti. U većini dijelova Njemačke krafne su uglavnom poznate pod nazivom “Berliner”, u Porajnju se nazivaju “Kreppel”. Prema nekima, naziv krafne dolazi od staronjemačke riječi krafo ili palačinka, a drugi smatraju kako je za njega zaslužna austrijska slastičarka Cäcilie Krapf, iz čijih je ruku nastao ovaj okrugli dizani kolač.

Pretpostavlja se kako je prva krafna napravljena za Bečki kongres 1815. godine, a tom je prilikom konzumirano više od 10 milijuna krafni.

Još jedna legenda kaže kako su krafne nastale u davno doba kada je zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje, umjesto u pećnicu, zabunom ubacila u vruću masnoću.

Kojoj god verziji se priklonili, nesumnjivo je da su krafne postale prepoznatljivi dio naše kuhinje, u njima se uživa cijele godine, a posebno ih volimo u veljači.

Gdje na domaće krafne u veljači?
Krafne danas dolaze u raznim finim varijantama, poput krafni s punjenjem od Lino Lade ili čokoladnih krafni. Ipak, mnogima najomiljenije ostaju tradicionalne krafne s marelicom, posute šećerom u prahu, a sve njih možete kupiti u najbližoj Pan-pek pekarnici!

Pan-pek krafne s Podravka pekmezom od marelice peku se više puta dnevno kako bi bile uvijek svježe, mekane, slasne. Možete ih kupiti i u posebnim pakiranjima od 6 i 12 krafni i iznenaditi kolege i prijatelje, oduševiti svoje ukućane ili izmamiti najmlađima osmijeh na lice omiljenim desertom.

Uvjerite se i sami da su jednostavnost, vještina i pomno odabrani sastojci najbolja receptura kada su u pitanju krafne – vidimo se u Pan-peku!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakKupovina d.o.o. proširila skladišne kapacitete
Sljedeći članakPromet u europskoj maloprodaji naglo pao u prosincu