Na najvećem svjetskom sajmu prehrane u Koelnu – ANUGA, sudjeluje čak 6777 izlagača iz 99 zemalja, među kojima i petnaestak iz Hrvatske. Svi se u prvome redu bore za europsko, ali i međunarodno tržište prehrambenih proizvoda. Zanimanje poslovnih ljudi za proizvodnju hrane i pića te ponuda izlagača veliki su. No i u tako snažnoj svjetskoj konkurenciji Hrvatska ima što ponuditi, kažu iz HGK.

Zbog visoke cijene zakupnine izložbenog prostora hrvatskih je izlagača relativno malo, no zahvaljujući HGK, 14 hrvatskih proizvođača našlo je svoje mjesto na zajedničkom izložbenom prostoru od 160 četvornih metara.

Proizvode izlažu varaždinska Derma, Dupin iz Zagreba, Eko Vrelo – Beli Manastir, petrinjski Gavrilović, Hermes International iz Turčina, Mygros iz Varaždinskih Toplica, zagrebački Pan Pek i Paprenjak, Paška sirana iz Paga, PIP iz Pisarovine, koprivnička Podravka, Sirana Gligora iz Kolana na Pagu, Stella Mediterranea iz Klisa te Žigante Tartufi iz Buja.

“Zanimanje hrvatskih izlagača za nastup ove je godine bilo vrlo veliko, ali, nažalost, nismo uspjeli dobiti veći prostor. Ipak smo odlučili da svim zainteresiranima omogućimo nastup, koji zajednički sufinanciraju HGK i Ministarstvo poljoprivrede. Mislim da Hrvatska ima što pokazati Europi i svijetu”, rekla je voditeljica izložbenog prostora i viša stručna suradnica u HGK Jasmina Dukić. Jedina hrvatska tvrtka koja samostalno nastupa na sajmu je Marodi iz Čakovca. (HRT)