Unatoč salmoneli pronađenoj u jajima iz Poljske, uvoz te namirnice ne slabi. Premda je to jedna od rijetkih proizvodnji u kojoj smo samodostatni, proizvodimo gotovo 800 milijuna komada, a samo lani uvoz je porastao za 103 posto.

Uvezli smo 105 milijuna jaja. I dok se u domaćim peradarnicima i jaja i nesilice strogo kontroliraju gotovo svakodnevno, ona iz uvoza provjeravaju se u skladu s europskom regulativom. A ona je, u usporedbi s domaćim pravilnicima, znatno blaža. Cijena domaćih jaja iz prirodnog, štalskog uzgoja jednaka je onima iz konvencionalnog uzgoja kao i iz uvoza. Kunu – do kunu i 20 lipa po komadu.

Jedan od domaćih proizvođača, Marko Medved iz Pribislavca kaže kako su kontrole svakodnevne, stroge i nimalo jeftine. Ne samo jaja već i koka, hrana i voda koje konzumiraju. Pa ne čudi da salmonele u domaćim jajima nema, ustvrdio je Medved.

Kod onih uvoznih režim kontrola je drugačiji. Provodi se u ovlaštenim objektima za skladištenje i pakirnim centrima za uvozna jaja. Salmonela je otkrivena u 2 posto uvoznih uzoraka. Jaja ne uvozimo samo iz Poljske već i Slovačke, Austrije, Njemačke. (vijesti.hrt.hr)