nagrade-za-ledo-sladolede-ftdKing Truffles proglašen najboljim, Ledova Torta na štapiću najinovativnijim sladoledom na svijetu

Predstavnici Leda na današnjoj su konferenciji za novinare izvijestili kako su Ledovi sladoledi osvojili obje nagrade na Konferenciji udruženja proizvođača sladoleda u Londonu pa je tako King Truffles proglašen najboljim sladoledom, dok je Ledova Torta na štapiću najinovativniji sladoled na svijetu.

Konferencija Udruženja proizvođača sladoleda (International Ice Cream Consortium – IICC) održana je u Londonu od 23. do 26. listopada, a Ledovi sladoledi osvojili su nagradu u konkurenciji od 50 kandidiranih sladoleda iz čitavog svijeta.

Ono po čemu su ove nagrade vrijedne za Ledo, a time i Hrvatsku, je činjenica da u dosadašnjoj praksi ni jedan od svjetski poznatih proizvođača sladoleda, članova Udruženja, nije osvojio obje nagrade istovremeno, kao i činjenica da su obje nagrade osvojene s maksimalnim brojem glasova.

Posebnost oba ova proizvoda također je i da ovakve sladolede ne proizvodi nitko na svijetu. Kod Kinga se naime unutar dva tanka sloja preljeva nalazi sladoled vrhunske kvalitete, dok se u Torti na štapiću unutar čokoladne obloge nalazi mekani biskvit, objasnio je Davorin Šimunić, direktor Marketinga i razvoja Leda.

Na današnjem susretu s novinarima Ledo se pohvalio i odličnim poslovnim rezultatima u tekućoj godini i najavio rast i širenje poslovanja u idućoj. Naime Ledo planira u ovoj godini ostvariti prihode iznad 1,1 milijarde kuna te dobit veću od prošlogodišnje dobiti od 101,7 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave tvrtke Tomislav Kitonić.

Ističe kako je ova godina za tvrtku bila odlična, bilježi se rast prihoda i dobiti te rast tržišnih udjela i u Hrvatskoj i u zemljama regije.

I za 2012. predviđa rast prihoda napominjući kako ne očekuju rast temeljen na popravljanju gospodarske situacije već se nadaju još jednoj dobroj turističkoj sezoni te nekim novim tržištima. Naime, kako se doznaje, Ledo je krenuo s izvozom u Norvešku, a računaju i na izvoz u još neke europske zemlje izvan Adria regije, no detalje nisu željeli otkrivati. Ukupno, kako je kazao Kitonić, Ledo danas više od 10 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom. Inače, u strukturi Ledovih prihoda na sladoled otpada manje od 50 posto, a ostalo je smrznuta hrana.

U Ledu su iznijeli i podatke o godišnjoj potrošnji sladoleda, koji se u Hrvatskoj sve više konzumira i zimi. Tako primjerice godišnja potrošnja sladoleda u Hrvatskoj iznosi 5,5 litara po stanovniku, dok je prosjek Europske unije 5,8 litara.