Tvrtka Koestlin u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit od 1,5 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 8,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvještaja tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

koestlin-proizvodnja-radnice-largeOstvareni ukupni prihodi iznose 138,8 milijuna kuna, što je 1,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga poslovni prihodi iznose 136,6 milijuna kuna i približno su isti kao u istom razdoblju godine ranije.

Najveći pad imaju ostali poslovni prihodi, za 34 posto (na 7,3 milijuna kuna), ali s obzirom na njihov udio u ukupnim prihodima imaju mali utjecaj na ukupne prihode, navodi se u izvješću.

Prihodi od prodaje robe veći su za 3 posto i iznose 129,3 milijuna kuna. Iz Koestlina pritom navode da je udio inozemnih prihoda 49 posto, dok domaći čine 51 posto prihoda od prodaje.

Prihodi od prodaje u zemlji su ostali isti, dok su se prihodi od prodaje u inozemstvu povećali za 8 posto. Financijski prihodi iznose 2,2 milijuna kuna, što je 46 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Racionalizacijom poslovanja postignuto je smanjenje ukupnih rashoda za 8 posto te iznose 137,3 milijuna kuna. Materijalni troškovi su ostali na istoj razini, iako su, kako se navodi u objašnjenju, cijene osnovnih sirovina i energije u odnosu na isto razdoblje lani povećale. Financijski rashodi smanjeni su za 46 posto i iznose 3,3 milijuna kuna.

Od značajnih poslovnih događanja u prvih devet mjeseci u tvrtki navode provedenu reorganizaciju unutar poduzeća.

Uprava Koestlina u obrazloženju izvješća također navodi da su zaposlenici iz dijela sektora prodaje i transporta od l. veljače zaposleni u novoj tvrtki Mepas d.o.o. koja je nastala ujedinjavanjem distribucije Koestlina i Maraske čime se postiglo smanjenje troškova.

Nastavlja se s restrukturiranjem i kontrolom troškova kako bi se povećala efikasnost i poboljšao ostvareni rezultat, napominju iz Koestlina. (H)