lindtŠvicarski proizvođač čokolade Lindt & Spruengli izvijestio je u utorak o dvoznamenkastom skoku neto dobiti u prvoj polovini godine budući da su poboljšani rezultati na američkom tržištu zahvaljujući akviziciji Russell Stovera prigušili nepovoljan utjecaj rekordnih cijena kakaa i jakog franka.

U razdoblju od siječnja do lipnja švicarska kompanija ostvarila je neto dobit od 65 milijuna franaka (66,4 milijuna dolara), što je 15,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prošlog mjeseca iz Lindta su priopćili da su im prihodi u prvoj polovini godine povećani 17,4 posto, na 1,4 milijarde franaka. Ako se izuzme utjecaj akvizicija, porasli su 9,4 posto. Solidan rast ostvaren je na temeljnim europskim tržištima, te u Sjevernoj Americi i na tržištima u nastajanju, dok su “izazov” bile rekordne cijene sirovina i jaki franak.

U aktualnom se izvješću kao najsnažniji oslonac izdvaja akvizicija američkog konkurenta Russell Stovera koja je Lindtu osigurala treću poziciju na američkom tržištu i prigušila nepovoljan utjecaj rekordnih cijena kakaa i orašastog voća, te jakog franka.

Kada se uključi Russel Stover, Lindtovi su prihodi u sjevernoameričkoj regiji (NAFTA) poskočili 69,2 posto. Ako se izuzme ta akvizicija, uvećani su 10,3 posto.

Među utezima za poslovanje izdvajao se jaki franak koji je srezao prihode u prvoj polovini godine za 7,5 posto.

Švicarska kompanija obično bilježi slabije rezultate u prvoj polovini godine budući da većinu prometa generira u predbožićno vrijeme.

U aktualnom su izvješću potvrdili prognozu od rastu temeljnih ovogodišnjih prihoda u rasponu od šest do osam posto. (SEEbiz.eu/Hina)