Linić: Cjenkanje na tržnicama je moguće i s fiskalizacijom

Ministar financija Slavko Linić izjavio je vezano za gužve na istočnim granicama Hrvatske kako je očito da za europsku granicu treba prilagodba i carini kao i mnogim prijevoznicama i onima koji uvoze ili izvoze robu u EU, no da će se za nekoliko dana sve uhodati.

“Očito da nam treba vrijeme prilagodbe i na jednoj i na drugoj strani, i da će to značiti kolone, pa se zbog toga ne trebamo opterećivati. U par dana manje-više to će se uhodati pa će i uvoznici i izvoznici, a i carina, znati svoj posao. Prema tome, vrlo kratko vrijeme prilagodbe. Naravno, to je samo na našim istočnim granicama”, izjavio je ministar Linić za RTL Danas.

Osvrćući se na prosvjede prodavača na tržnicama zbog uvođenja fiskalnih blagajni ministar Linić naglasio je kako se fiskalizacija nastavlja.

“Nas zanima tko prodaje i gdje završava gotovina”, rekao je.

Komentirajući argumente prodavača protiv fiskalizacije, ministar Linić je kazao da tehnički uvjeti nisu problem, dodavši kako s gradovima dogovaraju da im osiguraju napajanje električnom energijom kao i internetsku vezu.

“Prema tome, tržnice su te koje vjerujem da će se pobrinuti da omoguće onima koji koriste njihove prostore i da imaju uvjete”, istaknuo je Linić.

Na novinarski upit što je s cjenkanjem na tržnicama, ministar je kazao kako prodavač može napisati ujutro da je kilogram rajčice npr. 10 kuna, u 10 sati – osam kuna, u 13 sati – dvije kune. “Prema tome, sve aparat podnosi i to je ono što nas ne zanima. Nas zanima tko prodaje, od kuda je dobio robu i gdje završava gotovina”, istaknuo je ministar Linić.

Također je odbacio argument prosvjednika da nijedna europska tržnica ne izdaje fiskalne račune.

“Postoje primjeri poput organizirane tržnice u Barceloni. Porezne uprave u Europi itekako vode brigu kako smanjiti nezakonito poslovanje i sivu ekonomiju te kako kontrolirati zaposlene. I tu je odgovor – svi će ti ljudi i ostati raditi. Ono u što sam ja uvjeren jest da mnogi od njih sada rade na crno. S uvođenjem fiskalizacije imat ćemo vrlo jasne podatke i svi oni će se morati registrirati na Zavodu, plaćati svoje doprinose, imati osiguranu mirovinu, a ne starost dočekati na socijalnoj pomoći države”, zaključio je ministar Linić. (H)

Prethodni članakHrana u Hrvatskoj poskupjela dva puta više nego u Sloveniji
Sljedeći članakU prvoj godini članstva najteže za poljoprivredu i proizvodnju